С финансова помощ от правителството: В Стара Загора започват дейности по продължението на новия парк и ул. „Христо Ботев“

223
Кметът, неговите заместници и председателят на ОбС по време на срещата си с медиите

Община Стара Загора представи днес проекта за продълженията на парк „Артилерийски“ и ул. „Христо Ботев“. Реализацията ще започне в началото на 2019 г. Това става възможно, след като на редовното си заседание в сряда правителството е отпуснало 3.4 млн. лв. на Общината. „400 хил. лв. от тази сума ще отидат за общинската транспортна мрежа, а 3 млн. лв. за реализацията на идеята за продължение на парка и доизграждане на ул. „Христо Ботев“, която ще минава през него. Решението за отпускането на средствата е дълго чакано, защото със собствени средства щеше да бъде изключително трудна реализацията на тази наша идея“, отбеляза кметът Живко Тодоров, изразявайки благодарността си към разбирането на премиера Бойко Борисов и усилията на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Новата част от парк „Артилерийски“ ще бъде върху площ от 40 декара, предоставени от Министерството на отбраната, припомни главният архитект на Общината Виктория Грозева. Тя представи подробно проекта за новата зелена част на града, изготвен от „Института за градско планиране“ АД – София. По ЗОП е избран изпълнител и това е „Водстрой 98“. Настоящият парк „Артилерийски“ и новите 40 декара ще бъдат разделени от продължението на ул. „Христо Ботев“, която ще разполага с общо 4 ленти, по две за всяка посока. Върху пътната настилка ще бъдат поставени няколко пешеходни пътеки.

Новият парк ще включва зелени площи, места за отдих и велоалея. Проектът предвижда още изграждането на православен храм, а за любителите на скейтборда и карането на ролери ще бъде обособена площ от 2 декара със специално изграден скейтпарк. „По този повод проведохме среща с проектанти, препоръчани от скейт обществото, за да вземем най-доброто решение за реализацията на тази част от парка. Ще имаме едно ново съоръжение, съобразено с всички изисквания“, подчерта Живко Тодоров. Проектът предвижда още обособяването на място за ежегоден увеселителен парк, стена за катерене, павилион на литературата и поезията, павилион на науката и много водни ефекти. Не на последно място проектантите са предвидили и сцена за прожекционни услуги. Общата стойност за реализацията на продълженията на парк „Артилерийски“ и ул. „Христо Ботев“ възлиза на 4.6 млн. лв., уточни Виктория Грозева. Тя обясни още, че идеята за многофункционална зала остава на дневен ред, като за целта Общината е предвидила площ с размер на 20 декара във вече изградения парк. Зам.-кметът по строителството Янчо Калоянов заяви, че ако всичко бъде наред, откриването на парка ще бъде реализирано още през месец юни 2019 г.

На срещата с журналисти кметът Живко Тодоров още веднъж подчерта, че глоба за фирмата, изпълняващата проекта в централната пешеходна зона, ще има. Той уточни, че тя ще се налага за всеки ден забавяне, но посочи, че средствата от санкцията ще бъдат върнати обратно към европейските институции и няма да останат в бюджета на Общината.

Добри новини имаше и за жителите на квартал „Самара 1“. Община Стара Загора е спечелила и втори проект по ПУДООС на стойност 2.6 млн. лв. за изграждане и подмяна на подземна инфраструктура и асфалтиране в квартала. Преди време местната администрация се похвали с успешно кандидатстване и за първия етап от проекта. Тогава община Стара Загора бе одобрена за отпускането на 2.6 млн. лв. Така през 2019 г. за квартал „Самара 1“ ще отидат общо 5.2 млн. лева, с които ще бъдат изградени всички необходими комуникации. „Това е голям успех за нас, защото хората в квартала най-накрая ще имат възможност да ползват съвременна канализация и инфраструктура“, отбеляза Живко Тодоров.

По отношение на проекта за разширение на моста над жп прелеза бе съобщено, че работата върви по план и още в първите дни на 2019 г. ще бъде отворен за движение бул. „Славянски“.

Живко ИВАНОВ