С театрален спектакъл ще бъде направен опит за интегрирането на роми

37

„Любов по чумаво време“ ще се реализира по проект, защитен от фондация „Чудомир“

Чумавите години от „Старопланински легенди“ на Йовков ще оживеят на театрална сцена в Казанлък чрез емблематичните женски образи от сборника. Сблъскват се Живот и Смърт, страх и безумие, истинска Любов и Чумата, която по особен начин кореспондира с настоящата пандемична действителност. Общността е затворена, обезверена, примирено очакваща съдбата си. Истории за преминаване на забранени граници, за излизане извън рамките на колективното и социално приетото, отвъд смисъла за добро и зло. За това ще разкаже на казанлъшката публика нов театрален спектакъл, озаглавен „Любов по чумаво време“. Той ще се реализира, след като фондация „Чудомир“ успешно защити проект по програма „Социални изкуства“ към Национален фонд „Култура“.

Основен партньор в това начинание е екипът на Общински театър „Любомир Кабакчиев“. Проектът ще се опита да интегрира ромската общност от Града на розите чрез активното участие на децата от ромски произход във всички етапи на създаване на крайния продукт. Реализацията на театралния спектакъл ще струва 27 950 лв., от тях фонд „Култура“ ще отпусне 20 000 лева.

Градът на розите е популярен в цялата страна и със своя легендарен ромски квартал „Кармен“. Само в едноименния жилищен блок, саниран за 1.5 млн. лева, живеят около 1500 мургави жители. Ромските старейшини се хвалят, че децата масово посещават училище, а престъпността е една от най-ниските в страната. Много от казанлъшките роми са гурбетчии и се връщат у дома с пари и по-висока култура. Остава да видим как театралният проект „Любов по чумаво време“ ще интегрира ромските деца.

Петър МАРЧЕВ