С прогноза за добри добиви земеделският министър откри жътвената кампания в Старозагорско

583

Тазгодишната реколта от пшеница в България ще бъде добра. Очакванията са за около 7 млн. тона. Това обяви земеделският министър в оставка Иван Иванов при откриването на жътвата в Старозагорска област днес. Иванов се включи в официалната церемония, организирана от Тракийския съюз на зърнопроизводителите в радневското село Боздуганово. Ритуалът по зажънване е част от европейската кампания „Хляб на мира“, в която участват 12 страни от Централна и Източна Европа. В събитието участие взе и зам.-министър Стефан Бурджев, председателят на НАЗ Костадин Костадинов и др. Близо 15 млн. декара с пшеница предстои да бъдат ожънати. Според Иван Иванов през настоящата година изкупната цена на зърното ще бъде значително по-висока в резултат на повишената себестойност, както и поради международната обстановка и липсата на количества от Украйна и Русия. Земеделският министър отбеляза, че на този фон в последните седмици се наблюдава спад на стойността, при което се търгува българската пшеница. По думите му това се дължи на влизането у нас на количества от Украйна. „Надявам се, че стопаните ще продадат продукцията си на цена, която ще им позволи да покрият нарасналите си разходи“, заяви Иван Иванов. Той подчерта, че развитието на полетата със слънчоглед дава основание за добра реколта от маслодайната култура.

Земеделският министър коментира и темата с въвеждането на нулева ставка по ДДС за хляба. Според Иванов трябва да има намаление в цената на хляба „докато се потребява още пшеницата от старата реколта“. Той прогнозира, че този ход на кабинета в оставка трябва да доведе и до задържане на равнищата, на които се продава хлябът, когато за производството му бъде използвана новата по-скъпа реколта. Иван Иванов посочи отпадналата необходимост и административни пречки като основна причина за провала на афишираната от държавата кампания по изкупуване на пшеница и слънчоглед. „Отделените 1.1 млрд. лв., които бяха осигурени за процедурата, ще бъдат върнати в бюджета“, посочи земеделският министър.

Около 1 млрд. лв. са средствата, които стопаните в страната ще получат през настоящата година. По линия на СЕПП са изплатени 643 млн. лв., 451 млн. лв. са преведени за т.нар. „Зелени плащания“, а 104 млн. лв. са определени като преразпределителни. Пред събралите се производители в землището на село Боздуганово Иван Иванов обяви, че допълнителни 100 млн. лв. са осигурени за „Помощта под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“.

Министърът на земеделието се качи в зърнокомбайн при откриването на жътвената кампания в Старозагорско. Той пожела на производителите успешна кампания и високи добиви.

Живко ИВАНОВ