С премиера на нова книга за Апостола на свободата отбелязват 18 юли в Казанлък

141
Новата книга за Левски, която ще бъде представена в Казанлък за 182-годишнината му

Автор на документалното изследване е доц. д-р Огняна Маждракова-Чавдарова

На 18 юли от 18:00 часа в музей „Чудомир“ ще се проведе среща с доц. д-р Огняна Маждракова-Чавдарова, един от всепризнатите специалисти по история на българското националноосвободително движение през Възраждането. С представянето на новата й книга „Васил Левски сред своите в родината и отвъд Дунава“ казанлъшката общественост ще отбележи 182 години от рождението на Апостола. Резултат от изследователска дейност, започнала преди години, тази книга е опит да бъде допълнена представата за сложния път, изминат от Васил Левски след съдбовното му посвещаване на народното дело. Този път е неделимо преплетен с протичащите процеси в националноосвободителното движение през 60-те – началото на 70-те години на XIX в.

„Народът в Българско ми е пред очи във всичко за сполуката на нашата революция“, казва Апостолът. Съкровено признание – израз на чувството му за дълг като вдъхновител и един от водачите на събратята по дух, за които е въпрос на живот и смърт историческата повеля – самоопределилата се българска нация да отхвърли чуждото владичество и да възстанови политическата си независимост.

Доц. Огняна Чавдарова е сред основателите на Общобългарския комитет „Васил Левски“ през 1991 година и неизменен член на 12-членния му Управителен съвет. Нейното документално изследване ще бъде представено в Града на розите от казанлъчанина проф. Петко Ст. Петков.

Освен това 18 юли – датата на последното сражение на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа – ще стане повод местната общност да си припомни и за тези достойни българи, загинали за отечеството. Организатори на патриотичното събитие са ръководствата на два казанлъшки музея: НПМ „Шипка – Бузлуджа“ и ЛХМ „Чудомир“.

Петър МАРЧЕВ