С премиерата на операта „Бал с маски“ се открива 51-вото издание на ФОБИ

90

51-вото издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора ще бъде открито на 26 и 27 ноември с премиерата на Вердиевия оперен шедьовър „Бал с маски“. Извънредната 2020 г. осуети планираната премиера на спектакъла два пъти. Сега – в ситуация на безпрепятствено допускане на публика срещу „зелен сертификат“ и осигурени от Държавна опера – Стара Загора, условия за тестване непосредствено преди представленията, „Бал с маски“ е на път най-после да ознаменува своята дългоочаквана премиера.

На сцената на Старозагорската опера отново ще си подадат ръка оперната традиция и модерността.

Сценичната визия на спектакъла на „Бал с маски“ умишлено е пренесена в края на XIX век – в епохата, когато започва индустриалната революция и настъпват промените в социално-икономическите отношения на хората. Епохата на разместване на социалните пластове, върху които стъпва и нашето съвременно общество.

Режисьорът на постановката е Славчо Николов, художник – Йонеску-Арборе, диригент – Ивайло Кринчев.

В двата премиерни спектакъла зрителите ще се насладят на изкуството на блестящи солисти в главните роли. На 26 ноември в ролята на Рикардо ще се изяви тенорът Ивайло Михайлов, който е направил дебюта си в Сполето, Италия, а сега ще пее за първи път в тази роля на българска сцена. В ролята на Амелия дебютира сопраното Русалина Мочукова. Ролята на Ренато ще изпълни Александър Крунев, Оскар ще бъде Емилия Иванова, а мистериозната Улрика ще бъде Даниела Дякова. На 27 ноември двама румънци гостуват в новата постановка на „Бал с маски“ – в ролята на Рикардо зрителите ще видят тенора Адриан Думитру, а в ролята на Ренато – баритона с международно признание Йонуц Паску. Амелия ще бъде Йоана Железчева, Оскар – Емилия Иванова, а в ролята на Улрика ще дебютира Даниела Нинева. Участват още солистите: Валери Турманов, Александър Марулев, Евгений Арабаджиев, Игнат Желев, Живко Добрев, Костадин Якшев и др., хор и оркестър на Държавна опера – Стара Загора.

Първата постановка на „Бал с маски“ в Стара Загора е с премиера на 23 март 1959 г. с диригент Руслан Райчев, следващата, с диригент Димитър Димитров, е с премиера на 1 октомври 1964 г., а последната е на 15 февруари 1996 г. с диригент Веселин Байчев.

Настоящата премиера на „Бал с маски“ е с посвещение на 80-годишнината на Евдокия Здравкова-Хорозова, оставила ярка следа в историята на оперните театри в Русе и Стара Загора.

Предварителната продажба на билети е на касата на Операта (Билетен център, южен вход) и онлайн на: https://tickets.operasz.bg/

https://operasz.bg/

https://www.facebook.com/StateOperaStaraZagora

https://www.facebook.com/FestivalOperaBalletArts

(СН)