С „Отело“ откриват Оперния сезон 2020/2021

30

Откриването на Оперния сезон 2020/2021 на Държавна опера – Стара Загора, ще бъде открит на 6 ноември от 19 часа с операта „Отело“ от Джузепе Верди и с участието на световния тенор Камен Чанев. Участват още звездните солисти Таня Иванова, Александър Крунев, Александър Марулев, Ивайло Йовчев, Евгений Арабаджиев и др.

Операта „Отело“ се върна на сцената на Държавна опера – Стара Загора, в целия си блясък в постановка, създадена с изключителното съдействие на Община Стара Загора. С нея на 24 ноември 2014 г. се откри 45-ото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Града на липите. Режисьор на „Отело“ е Петко Бонев, главен гост-диригент – маестро Георги Димитров. Хореографията е на Ромина Славова. Художник на костюмите е вече покойната Цветанка Петкова-Стойнова. Сценографията е последната творческа реализация на покойния главен художник на Операта – Борис Стойнов. В премиерния спектакъл участва и Смесен хор при НЧ „Родина“ в Стара Загора с диригент Емил Минев.

„Отело“ е най-мъчителната музикална трагедия на Джузепе Верди и доказва, че страданията имат своето място в един свят, направляван от морала. Парадоксалното при тази музикална драматургия, която все още запазва средновековната си символика, е, че черният мавър (Отело) е бял по душа, а белият Яго – пъклен злодей. Цялата драма тук е изградена върху контраста между тези две личности. Отело бива свален от висотата на изключителното си човешко благородство до положението на обезумял звяр, който не владее постъпките си, а трагична жертва става самото въплъщение на чистотата и невинността (Дездемона)“, споделя режисьорът на постановката Петко Бонев.

Когато Джузепе Верди започва създаването на операта си „Отело“, той вече е близо 70-годишен и работи над нея в продължение на пет години. Смята се, че либретото на „Отело“, написано от композитора и истински познавач на жанра Ариго Бойто, е идеалният текст за опера. Премиерата на „Отело“ е на 5 февруари 1887 г. в Миланската „Ла Скала“ и предизвиква истински фурор. Първото изпълнение на „Отело“ в България е през 1922 г. в столицата, а първото представяне в Стара Загора е на 7 декември 1996 г. под музикалното ръководство на маестро Димитър Димитров.

(СН)