С обособени индустриални зони Стара Загора и регионът ще вървят напред

210

Държавата трябва да предложи облекчения за бизнеса, който ще работи там, смята кметът Живко Тодоров

„Държавата трябва да предложи облекчения на бизнеса, да има обособени зони със специален статут, които да предизвикват инвеститорския интерес“, заяви днес кметът на община Стара Загора Живко Тодоров по време на дискусията „Среща на бизнеса в Стара Загора“ от поредицата на „Капитал Градове“, свързана с бъдещето на региона, новия облик на града и предизвикателствата пред работодателите.

Според Живко Тодоров всички сме усетили както физическите, така и икономическите последици от пандемията с коронавируса. В Общината отчитат 2.5 млн. лв. дефицит в бюджета заради спад в плащането на местни данъци и такси от граждани и неработещия бизнес. По думите му тези пари няма да се върнат и ще трябва да се справим с този бюджет, което предполага орязване на разходи, освобождаване на работници и т.н. „Очаквам след поне още една година, ако няма втори пик на болестта, да излезем от това положение“, допълни кметът.

Към Индустриална зона „Загоре“ има интерес и тя ще се разширява, стана ясно още на срещата.

По повод „Зелената сделка“ кметът коментира, че за държавата и региона е важно да се запазят работните места. Затова, по думите му, трябва да се направят повече индустриални зони в близост до Стара Загора и държавата да предложи облекчения за бизнеса, който ще работи там.

„Към момента няма информация за заявен конкретен инвеститорски интерес за летището в Стара Загора. Заради противоречивите мнения на старозагорци обаче ще оставим статута му като летище и при определен интерес то би могло да се развие“, каза още Живко Тодоров.

В първата част на дискусията, свързана с темата за бъдещето на Стара Загора, участие взеха още: Владимир Спасов, прокурист на „М+С Хидравлик“, Мария Бойчева, регионален мениджър на ДЗИ, председател на Клуба на работодателя – Стара Загора, Иван Цанков, изпълнителен директор на ЕЙ И ЕС България и д-р Румяна Грозева, изп. директор на Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора, и член на СД на Индустриална зона „Загоре“. Във втората част бе обсъден бъдещият Общ устройствен план заедно с главния архитект на общината Виктория Грозева и други експерти по темата. Участниците в дискусията проследиха как е повлияла ситуацията на инвестиционната програма на община Стара Загора, както и какви са плановете на строителния бранш.

(СН)