С над 1 млн. лв. ще бъдат подпомогнати общини за закупуване на електромобили

160
Докараният днес електромобил на Община Казанлък, който ще подпомага дейности по почистване и поддръжка на зелените площи

Казанлък вече се сдоби с модерно многофункционално екокамионче

Националният доверителен екофонд (НДЕФ) отправи нова, шеста по ред покана по схемата за насърчаване използването на електромобили. По нея могат да кандидатстват общините, централната администрация и нейните териториални подразделения. Набирането на формуляри за кандидатстване започна на 6 март и ще продължи до 1 април 2019 г.

Общият размер на средствата за финансиране на проекти е в размер на 2 млн. лв., като остатъчният ресурс за разплащане е 1.440 млн. лв.

Поканата на НДЕФ е в рамките на Инвестиционната програма за климата, която се финансира със средства от ранните търгове на емисии на парникови газове. Според условията за кандидатстване безвъзмездната субсидия е фиксирана за всеки различен вид превозно средство, като сумите варират от 10 000 лв. до 40 000 лв., в зависимост от това дали бенефициентите ще предпочетат изцяло електрически превозни средства или хибридни.

От НДЕФ уточняват, че по предходните пет покани са били подадени 53 проектни предложения от страната, като окончателно изпълнените проекти са 20 на стойност 480 000 лв., а в процес на изпълнение са проектите на още 17 бенефициенти.

Единственият изпълнен проект в Старозагорска област е на Община Казанлък, която на 6 март получи нов мултифункционален електромобил. Новата придобивка ще подпомага дейностите по почистване и поддръжка на зелените площи. Електрическото превозно средство, произведено в Европейския съюз, е от категория L7e, с допълнителна надстройка за поливане – фотоволтаична система за напояване с 500 л резервоар. То е снабдено със соларен панел за захранване на мобилната система за поливане. При необходимост тя може да бъде демонтирана и автомобилът да бъде използван за други предназначения, чийто спектър допълнително се разширява от наличието на повдигаща платформа. Чисто новият електромобил е 100% екологичен, не използва конвенционално гориво и е единственият в България от този тип с новото поколение литиево-йонна батерия с капацитет 14kWh. Тя осигурява пробег от 120 км с едно зареждане. Друго предимство е, че батерията не изисква никаква поддръжка. Безвъзмездната финансова помощ от НДЕФ за електромобила е в размер на 21 760 лв., а съфинансирането от Община Казанлък – 58 500 лв. Модерното енергоспестяващо камионче ще бъде ползвано от Общинско предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“.

(СН)