С мълчалив протест кметове на села настояха за финансова независимост

88
Кметът на старозагорското село Змейово Стоян Трифонов

Тази сутрин в Калофер се проведе мълчалив протест по проблемите на малките населени места. В недоволството се включиха членове на Националното сдружение на кметове на кметства в България. От Управителния съвет на сдружението настояват за финансова независимост и връщане на прага за избор на кметове от 350 на 100 души по постоянен адрес. Недоволството им е заради неизпълнени ангажименти, които според тях са били поети от правителството. „Исканията ни са напълно правдиви. Ние настояваме за това, защото е в полза на хората, които живеят в българските села“, заяви пред медията ни по повод протеста зам.-председателят на сдружението Стоян Трифонов и кмет на старозагорското село Змейово.

Протестиращите кметове припомниха, че от две години очакват да бъде приет на второ четене законът, с който се предвижда финансовото обезпечаване на малките населени места. По думите им повече няма време за отлагане и затова предупредиха, че ще продължат с протестите си, включително и с организирането на недоволство на връх Шипка. Стоян Трифонов разкри, че малко след края на днешната проява на Сдружението в Калофер министър-председателят Бойко Борисов се е свързал с председателя на организацията Румен Стоянов. „Премиерът е уверил, че исканията ни ще бъдат чути. По този повод на 24 септември е организирана среща с министъра на финансите Кирил Ананиев. Надяваме се, че ще последват конкретни действия, защото многократно сме водили подобни дискусии, след които остава единствено доброто посрещане“, заяви Трифонов.

Кметът на Змейово обясни, че по темата е провел разговори със старозагорския градоначалник Живко Тодоров. Трифонов подчерта, че основната цел на искането за финансова независимост, с което Сдружението на кметовете на кметства излиза, е малките населени места да посрещат ежедневните си нужди и да остават средства, които да бъдат насочвани за ремонти и облагородяване по селата.

Живко ИВАНОВ