С маски край гравюрите от Лувъра

21
Проф. д-р Марин Добрев откри изложбата под надслов "Съхранената памет на един френски колеж в България"

Няколко десетки старозагорци се събраха в една от залите на художествената галерия привечер на 23 септември, за да участват в официалното откриване на изложбата под надслов „Съхранената памет на един френски колеж в България“. Заради извънредните обстоятелства около пандемията от COVID-19 и санитарните изисквания всички посетители бяха с предпазни маски, предоставени бяха и дезинфектанти. Изложбата показва 35 гравюри, отпечатани през XVIII и XIX в. в гравьорското ателие на парижкия Лувър, творбите са част от общо 100-те отпечатъци върху медни плочи, притежание на пловдивската художествена галерия.

Гравюрите са принадлежали някога на пловдивския мъжки френски колеж „Свети Августин“, създаден през 1904 година в Града на тепетата от Ордена на отците-успенци и съществувал до 1948 година, припомни директорът на галерията проф. д-р Марин Добрев. След закриването на колежа, сред чиито възпитаници са именитите Цанко Лавренов и Петър Увалиев, гравюрите преминават първоначално във владение на пловдивския археологически музей, а през 1952 година – към градската художествена галерия.

Сред показаните творби е и прословутата „Свободата води народа“ на Йожен Дьолакроа

Повечето работи са във формат, близък до А1/100х70 см/, някои са изработени в ателиетата на швейцарските братя Кюнцли, на холандеца Кадарт и италианеца Сгрилли.

Откриването на експозицията стана при стриктно спазване на санитарните изисквания

Преди 6 години всички гравюри са били реставрирани, проучени, описани и дигитализирани, тогава е бил издаден и луксозен каталог на два езика. В колекцията, която ще остане в Стара Загора до края на октомври, има гравюри по произведения на Паоло Веронезе, Давид Тениерс, Aнтоан Вато, Жан-Оноре Фрагонар, Франсоа Буше, Жан Батист Шарден, Жак-Луи Давид, Жан Антоан Гро, Теодор Жерико и др. Тук е и прословутата работа на Йожен Дьолакроа „Свободата води народа“ (Свободата на барикадата), посветена на Юлската революция. Тя е рисувана през есента на 1830 г., а за пръв път била показана през май следващата година.

Френското правителство я е закупило за 3000 франка с намерението да я постави в тронната зала на Люксембургския дворец, за да напомня на „гражданина-крал“ Луи-Филип за Юлската революция, чрез която се възкачва на власт. Идеята обаче така и не се е осъществила, платното се съхранява в Лувъра от 1874 година.

Христо ХРИСТОВ