С концерт събират пари за нов роял на Музикалното

77
Националното училище по музика и сценични изкуства "Христина Морфова" в Стара Загора

Възпитаниците на Националното училище по музика и сценични изкуства „Христина Морфова“ в Стара Загора се нуждаят от нов роял, тъй като използваният от близо 4 десетилетия инструмент с марката Estonia е вече в безкрайно лошо състояние и не подлежи на ремонт, съобщи директорът Розета Величкова.

Тя припомня, че в училището сега се обучават 350 деца, но бюджетът не им позволява разход в размерите на над 20 000 лв., колкото струва изцяло нов класен инструмент. От няколко месеца по инициатива на учениците от НУМСИ е установен контакт с живеещата и работеща в Швейцария старозагорска пианистка Михаела Стефанова, получила първоначалните си музикални умения в същото училище. Тя се е ангажирала с организирането на благотворителна кампания за събиране на нужните средства и вече е в преговори с производителя на роялите с марката Petrof.

След първия концерт, състоял се в Швейцария, вече е организиран още един, този път в Града на липите, който ще се състои на 12 април и участие в него ще вземат швейцарката Роберта Баньоло и италианецът Давиде Галаси, уточниха от Обществен дарителски фонд – Стара Загора. Заедно с гостуващите изпълнители на сцената ще излязат и малките таланти от НУМСИ. Сред тях е и спечелилият пълна стипендия от 100 000 паунда за престижния музикален колеж „Уитгифт“ кларнетист Мариан Божидаров. Той до такава степен е впечатлил преди две години журито, че е било взето единодушно решение той да стане ученик на Андрю Маринът, първи кларнетист при Лондонския симфоничен оркестър при Кралската академия.

Христо ПЕТРОВ