С концерти и изложби канят старозагорци в Нощта на музеите

57

На 18 май 2019 г. музеи и културни институти отварят врати от 19:00 до 24:00 часа по повод Европейската нощ на музеите. Стара Загора се включва в инициативата за петнадесети път.

Идеята на организаторите от Община Стара Загора е граждани от всички поколения да се докоснат да експонатите и творбите, които музеите и галериите в града показват, и да възприемат техните послания.

Официалното откриване на Нощта на музеите е от 19:00 часа пред Регионалния исторически музей с изпълнения на фолклорната певица Дарина Славчева, с оркестър и танцова формация. Ще има още концерти на оперния певец Иван Камбитов и на фолклорен ансамбъл „Тракийци“. В музея са подредени изложба, посветена на 170-годишнината от основаването на българската черковна община в Стара Загора, както и веществена изложба с експонати от археологическите проучвания в местността Чаталка.

Отново старозагорци ще могат да посетят Кът за снимки „Средновековните воини“, където могат да се снимат с различни облекла и оръжия.

Джаз концерт „Колко високо е луната“ с участието на Надя Тончева – вокал, и Павел Цонев – пиано, ще даде началото на поредицата от изпълнения в Художествената галерия. Той започва в 20:30 часа, а час след това е спектакълът „Слънце“ – мултимедия и шотландска гайда в изпълнение на Бойко Роа. Следва концерт смуут джаз и фюжън в изпълнение на Майк Сакс.

Посетителите в Художествената галерия ще могат да видят експозицията „Съвременна българска живопис и скулптура“, изложба „Съвременна българска графика“, изложба „Български възрожденски икони“, както и гостуващата колекция на проф. д-р Чавдар Славов „Изкуството на графиката“.

Три концерта са предвидени в архитектурен комплекс „Музей на религиите“, още два ще има в музей „Неолитни жилища“.

В къща-музей „Гео Милев“ ще има премиери на книгите „Царичина. Съдбовен контакт“ на Елисавета Логинова и „Силата на българите“ на Маргарита Русева. От 22:00 часа ще бъде представен театър на маса „Трева за морските зайци“.

(СН)