С интерактивен гид оживяват родния дом на Гео Милев

88
Дворът и родният дом на Гео Милев в Стара Загора ще посрещне 125-годишнината му с интерактивен електронен гид

С нов, интерактивен гид ще посрещне 125-годишнината от рождението на гениалния Гео Милев родната му къща-музей в Стара Загора, където вече са започнали работа специалистите от столичното „Ню Ейдж студио“. Идеята е да бъде създаден качествено нов продукт, който чрез модерен прочит на наследените ценности и разбирането за световната значимост на културния феномен да привлече нова публика на различна възраст от страната и чужбина, обяснява уредничката Валя Сотирова. Проектът е спечелил финансиране от 8 600 лв. по програмата „Ти и Лидл за по-добър живот“. Посетителите ще могат чрез използването на тъчскрийн монитор сами да изберат с кое от творчеството на Гео да се запознаят, като ще се разработят 5 възможности. Ще се предлагат филмов разказ за твореца; вижданията му за изкуството; части от кореспонденцията му с интересни личности; етюди и случки от живота му, разказани от родственици, съвременници и изследователи, както и написаното от него за децата.

Проектът предвижда възможност за избор беседата да бъде както на български, така и на английски, коментира кураторът Лена Драголова, която вече реализира сходен гид за нуждите на литературния музей на писателя-народовед Димитър Чорбаджийски-Чудомир в родния му Казанлък. Финансовите средства са минимално необходимите и затова Драголова очаква подкрепа и от други организации. Очаква се сензорната инсталация да заработи през септември догодина, когато по традиция в Града на липите се провеждат чествания за Гео.

Пак по инициатива на Лена Драголова в края на годината в Стара Загора ще стартира и проект за трансформация на четенето, по който се работи съвместно с Регионалната библиотека „Захарий Княжески“. За него средствата са осигурени от Международния женски клуб в София, в който членуват основно съпругите на дипломати от различните посолства у нас. Вече е подготвен вариант на карта, върху която са обозначени адресите на около 30-те библиотеки в Стара Загора, различни книжарници, книжни борси и издателства. Предстои да бъде обявен конкурс за буктрейлъри сред учениците от горния курс на средните училища, а през април за пръв път ще бъде показана част от колекцията на проф. Алберт Бенбасат, която съдържа над 300 книги-миниатюри на десетки езици.

Христо ХРИСТОВ