С изпълнение на възстановената автентична цигулка на Мара Чорбаджийска ще бъдат открити Чудомировите празници

33

Предстоят изложби, конкурси, инсталации, матинета и още… и още…

Какво е новото в програмата на Чудомирови празници 2019 г. разкри в сряда пред медиите Добрина Матова, директор на ЛХМ „Чудомир“.

Празниците започват на обед на 25 март, Благовещение, с изграждането на художествена инсталация „Слово и образ“ на площад „Севтополис“ от ученици от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“. В 16:30 ч. е официалното откриване на фиестата в ЛХМ „Чудомир“ с изпълнение на проф. Йосиф Радионов на автентичната цигулка на Мара Чорбаджийска, реставрирана от известния казанлъшки лютиер Андриан Андреев. Следва вернисажът на изложбата от Чудомирови оригинали със заглавие „Вариации на тема“, която ще бъде открита от известния ерудит и сладкодумец проф. д-р Марин Добрев – директор на Художествена галерия – Стара Загора. Ценителите на класическата музика ще се насладят на концерта на проф. Йосиф Радионов – цигулка, и Зорница Радионова – пиано, в памет на Дамян Бегунов – двукратен носител на наградата „Чудомир“ за къс хумористичен разказ.

На следващия ден в музей „Чудомир“ започва работа творческата работилница „Цветове и светлосенки“ с ученици от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ за създаване реплики на Чудомирови творби под ръководството на Радостина Павлова и Анна Желева. От 17:00 часа в Музея на фотографията е откриването на изложбата „Нашенци по света“ на колоритното семейство Пенка и Койчо Коеви, живели дълги години в Щатите. Половин час по-късно – в музей „Чудомир“ е премиерата на книгата „Животът и смъртта на Людмила Живкова“ от Иво Милев.

На 27 март от 13:00 ч. във Военния клуб е награждаването на „Малките нашенци“ – XXII Национален конкурс за весела детска рисунка с международно участие и на „Присмехулници“ – XII Национален конкурс за детска хумористична творба, организирани ОДК „Св. Иван Рилски“ – Казанлък. Вечерта от 17:00 ч. в Художествена галерия – Казанлък, е вернисажът на „Метафори и пропаганда. Вестник „Папагал“ в периода 1939 – 1953″ – изложба на музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово.

На следващия ден е продължението на една добра традиция от минали години – „Училище за карикатура“ – уъркшоп по рисуване на авторски карикатури с ръководители Дечко Николов и Николай Фитков. Вечерта в музей „Чудомир“ е представянето на книгата „Апокриф за воаяжа на една овца от стадото на пастира“ на Явор Милушев, със специалното участие на проф. Веселин Методиев, а вероятно и с присъствието на Цветана Манева.

В петъчния 29 март започва „Чудомир между противоречията“ – научна конференция с ръководител проф. Николай Аретов.

На 30 март (събота) ще се състои Националната кръгла маса по проблемите на фолклора, която ще се проведе с участието на ръководители на художествени състави, представители на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и на Министерство на културата.

В неделя в залата на Военния клуб ще се проведе „Златен трЪндафил“ – национален фолклорен конкурс за хумористична песен и танц.

А на 1 април, понеделник, ще стане ясно кой театрален спектакъл ще бъде комедиен хит на сезона.

По време на „Чудомирови празници `2019“ са предвидени и съпътстващи събития.

До 20 март ще продължи Националното ученическо четене „Да открием Чудомир“, в което ще се включат и ученици от българските неделни училища в чужбина. Те ще четат от книжката „Жълтото петле“ – подбрани Чудомирови разкази за деца с включен аудио-видео файл на част от разказите, предназначен за деца в неравностойно положение.

Нов момент в дейността на фондацията е Пътуващата изложба с репродукции на картини на Чудомир. Първата спирка на колекцията ще бъде в Туристически информационен център на Хисаря; тя ще бъде част от програмата „Пловдив – Европейска столица на културата `2019“.

А легендарната пътуваща изложба „Нашенци“, която обиколи големите европейски и балкански столици и пожъна изключителен успех, показвайки оригинали на Димитър Чорбаджийски, ще гостува на Общинска художествена галерия – Карлово.

Петър МАРЧЕВ