С диригент от Сърбия и тенор от Аржентина започва новата оперна година в Стара Загора

91
Тенорът Габриел Арсе и сопраното Таня Иванова

Със заставащия за пръв път пред старозагорските меломани диригент Урош Угаркович от Сърбия и родения в далечна Аржентина тенор Габриел Арсе в ролята на Пинкертон от операта „Мадам Бътерфлай“ ще бъде даден старт на новата оперна година в Стара Загора. Постановката на режисьора Нина Найденова е планирана за 26 януари, в ролята на Чо-Чо-сан е сопраното Таня Иванова, а образа на Шарплес ще пресъздаде баритонът Валери Турманов. Участват още солистите Тереза Бракалова (Сузуки), Ивайло Йовчев (Горо), Александър Марулев (Бонзо), оркестър и хор на Държавна опера – Стара Загора. Сценографията е на Борис Стойнов, а костюмите – на Цветанка Петкова-Стойнова. Хормайстор – Младен Станев, пластика – Филип Миланов.

Запознати с професионалната биография на гостуващия аржентинец припомнят, че той е роден в град Сан Хосе, където учи пеене първоначално в Националния университет, а впоследствие и в Залцбургския университет „Моцартеум“ при тенора Марио Диас.

През 2022 година става носител на специалната награда на Старозагорската държавна опера в конкурса за млади оперни певци на името на Камен Чанев, а две години по-рано е носител на наградата от конкурса „Grandi voci“ в Залцбург.

Петър ХРИСТОВ