С благодарствен молебен ще започне тържественото честване на 24 май в Стара Загора

350

Стотици горди с успехите си учители, просветни и културни дейци, ученици и студенти ще дефилират в празничното шествие

На 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в Стара Загора отново ще бъде спазена красивата традиция с празничното шествие. В него ще се включат блокове на културни, просветни и образователни институции, ученици и студенти. Шествието ще тръгне от площада пред Община Стара Загора и ще премине по централния булевард „Цар Симеон Велики“.

Тържественото честване на празника ще започне от 10:00 часа с благодарствен молебен, който ще бъде отслужен от Старозагорския митрополит Киприан минути преди ритуала по издигане на националното знаме на Република България пред сградата на общинската администрация. Националният химн ще бъде изпълнен от хора на Държавна опера – Стара Загора, хора при НЧ „Родина-1860“ и Общински духов оркестър.

Празничното шествие ще бъде поведено от тазгодишните носители на наградата „Стара Загора“ и „Млада Загора“.

В 12:00 часа на площада пред Общината ще започне празничният концерт. В него ще вземат участие детски фолклорни, танцови и певчески формации от Центъра за подкрепа за личностно развитие и народни читалища.

С оглед безопасното протичане на празника от Община Стара Загора уведомяват жителите и гостите на града, че временно ще бъде ограничено движението на личен транспорт в централната част на града.

За времето от 9:00 до 12:30 часа на 24 май ще бъде преустановено преминаването на МПС по:

– бул. „Цар Симеон Велики“ – в отсечката от ул.“Св. отец Паисий“ до ул. „Хаджи Димитър Асенов“;

– ул. „Хаджи Димитър Асенов“ – в отсечката от ул. „Генерал Гурко“ до ул. „Св. княз Борис“;

– бул. „Руски“ – в отсечката от ул. „Св. княз Борис“ до ул. „Ген. Гурко“;

– ул. „Цар Иван Шишман“ – в отсечката от ул. „Ген. Гурко“ до ул. „Св. княз Борис“.

Движението ще се нормализира незабавно след приключване на тържественото мероприятие, по преценка на служителите, пряко ангажирани с охраната му.

(СН)