Съкращават до 2 000 души в „Арсенал“ – Казанлък, от 29 април

94

Уведомление за предстоящо актуализиране на състава, считано от 29-и април тази година, е депозирала оръжейната фирма „Арсенал“ – Казанлък, в Агенцията по заетостта и в Бюро по труда. Това съобщи генералният директор на дружеството инж. Николай Ибушев.

Той уточни, че тази трудна мярка ще засегне до 2 000 души от сега заетите в „Арсенал“ почти 9 000.

Причините ръководството на дружеството, заедно със синдикатите в него, да пристъпи към мярката е спадът на поръчките към „Арсенал“, който е следствие от създалата се изключително трудна и непредсказуема ситуация на международните пазари през последните месеци вследствие на пандемията от коронавируса, а също и създадените във връзка със заразата проблеми с трансграничните международни транспортни коридори, което води както до забавяне на доставките на инструменти, химикали и други необходими материали за производството, така и за експедицията на готовата продукция.

„Арсенал“ – Казанлък, е 100% експортно ориентирана фирма, която разчита и съществува само от външни поръчки. Към момента те са много редуцирани и не позволяват да се поддържа досегашният брой на заети в дружеството“, коментира инж. Николай Ибушев. Той уточнява, че на база финансовите разчети и допълнително създалата се форсмажорна ситуация е наложително от работа да бъдат освободени около 3 000 души. Вследствие на сериозните разговори между синдикатите и фирменото ръководство е постигнато съгласие на този етап оптимизацията на състава в „Арсенал“ да се ограничи до 2 000 работещи максимум, считано от 29-и април. Изработени са критерии, на база на които ще се предприемат персоналните решения за актуализацията при спазване на Кодекса на труда.

Освободените работници и служители ще се ползват от възможно най-благоприятните варианти за обезщетения, предвидени в законодателството, Колективния трудов договор и финансовото състояние на дружеството.

„Въпреки трудната ситуация за „Арсенал“ – Казанлък, не губим надежда, че ще има нови добри времена за дружеството, в които ще можем отново да присъединим към нашия многохиляден колектив голяма част от работниците и специалистите, с които сега сме принудени да се разделим“, уверяват от ръководството.

Генералният директор на „Арсенал“ АД инж. Николай Ибушев съобщи още, че за оставащите на работа арсеналци са осигурени огромно количество предпазни средства и материали за предпазване от опасния вирус.

(СН)