Създават сектор за болни от COVID-19 родилки в Стара Загора

30
Изпълнителният директор на УМБАЛ "Киркович" проф. д-р Йовчо Йовчев

Специален сектор за прием и лечение на болни от COVID-19 родилки се обособява при Акушеро-гинекологичната клиника към УМБАЛ – Стара Загора, съобщи изпълнителният директор на здравното заведение проф. д-р Йовчо Йовчев, който припомня, че клиниката е от трето ниво и на практика обслужва цяла Югоизточна България.

Разделянето на два сектора е заради високия брой на болни от коронавирусната инфекция родилки и липсата на места в Клиниката по пулмология, където са били настанявани до момента.

В останалата база на Клиниката по АГ ще се приемат за лечение, наблюдение или раждане бременни и родилки, с отрицателни лабораторни изследвания за COVID-19 и с риск от раждане на недоносен плод, бременности с повишен и/или реализиран риск, за които се изисква медицинската помощ да бъде оказана в структура с най-високо ниво на компетентност.

Бременните, при които липсва повишен риск и не се очаква раждане на недоносен плод, ще бъдат приемани в останалите две лечебни заведения, оказващи родилна помощ в град Стара Загора, при спазване на изискванията на Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ, уточниха от РЗИ.

В четвъртък от Университетската болница на Стара Загора е била изписана 24-годишна родилка, която е прекарала близо два месеца там заради вирусното заболяване. Жената е в добро здраве, здраво е и новороденото. Междувременно е спасена нейна връстница, която е прекарала тежък инсулт, жената е в 28-а гестационна седмица и според лекарите много трудно ще бъде задържането на плода.

На 8 април в УМБАЛ „Киркович“ е имало 172-ма настанени за лечение на коронавирус, като свободни са били само 25 легла. 7 от хоспитализираните да интубирани, 7 са на кислородни маски, 6 са починалите за денонощието.

Христо ХРИСТОВ