Съд одобри 3 години условно за 14 тона менте алкохол

122

Споразумение за 3-годишна условна присъда одобри състав на Районен съд – Стара Загора, по казус за открити при акция на антимафиотите 14 тона алкохол без акцизен бандерол, 60 кг тютюн за лула и 4 000 кутии цигари „Карелия“ и „Капитал“ на обща стойност над 82 000 лв. Алкохолът, тютюнът и папиросите били намерени в складови помещения, взети под наем от 38-годишния Милен Желев, който попаднал в полезрението на БОП и „Икономическа полиция“ след получен оперативен сигнал за нелегално снабдяване на кръчмите в региона.

Задържането е станало на 5 юли 2018 г. в  центъра на село Богомилово, в автомобила му „Фолксваген“ открили контрабандните папироси и 20 туби, пълни с неидентифицирана алкохолна напитка.

Първоначално Желев бе задържан за 72 часа, но впоследствие съдът реши да чака обвинителния акт в условията на домашния арест.

Делото се проточи, след като първоначално мъжът поиска да сключи споразумение, гарантиращо му само 2 години затвор условно. Идеята бе порязана от съда като противоречаща на закона. В определението отказът бе аргументиран с: „От една страна, престъплението е квалифицирано като такова, чийто предмет е в големи размери, но това обстоятелство не е намерило своето словесно отражение при описване на съставомерните му елементи. От друга страна, наказанието, определено на подсъдимия, било в минимален размер, въпреки че в случая ставало въпрос за престъпление, чийто предмет многократно надвишава големите размери – неговата равностойност е 82 385.15 лв. и се равнява на около 161 минимални работни заплати за страната.“.

Три месеца по-късно споразумението вече е факт, присъдата е с година по-висока от първоначалната при 5-годишен отлагателен срок. Желев няма да може да търгува с акцизни стоки 24 месеца. Така и не се изяснява от къде и при какви обстоятелства задържаният от антимафиотите се е снабдил с 1 300 л домашна грозданка и къде точно тя е била изварявана.

На практика това е най-голямото иззето от полицията количество алкохол на територията на Старозагорска област през последните 5 години.

Христо ДИМИТРОВ