Съдът потвърди „домашен арест“ за 18-годишния Никола Михайлов

219
18-годишният Никола Михайлов е под домашен арест с проследяваща гривна

Състав на Старозагорския окръжен съд потвърди постоянната мярка за неотклонение „домашен арест с проследяваща гривна“, наложена на 18-годишния Никола Михайлов, обвиняем по досъдебно производство за пътно-транспортно произшествие от 1 октомври с три пострадали млади жени, едната от които е с ампутиран крак и продължава да бъде в болницата с опасност за живота.

Двама представители на Окръжната прокуратура настояха в съдебната зала единадесетокласникът от местната гимназия „Лубор Байер“ да бъде с мярка за неотклонение „задържане под стража“, като един от аргументите им е бил, че имало данни за умисъл от негова страна при опасното шофиране. Михайлов е с две предходни административни наказания за шофиране с по-висока от разрешената скорост извън населено място и за неправилно паркиране, той е взел свидетелството си за правоуправление в края на май т.г., а автомобилът БМВ е бил закупен само преди седмица.

Според окръжните съдии няма причини за налагане на по-тежката мярка, проследяващата гривна била достатъчна гаранция, че младежът няма да се укрие или да извърши друго престъпление. Обвиняемият е заявил, че вярва на съдиите за тяхната безпристрастност.

Иван Гешев дойде в Стара Загора с административния ръководител на Апелативната прокуратура в Пловдив Тодор Деянов

Броени минути преди началото на заседанието главният прокурор Иван Гешев се срещна с близките на пострадалите жени (две от тях вече са изписани от болницата) и ги увери, че прокуратурата няма да допусне „битова“ намеса в разследването, досъдебното производство е поето на пряк отчет от Пловдивската апелативна прокуратура, след като в Стара Загора имаше неколкодневни протести и блокади на кръговото кръстовище, където стана произшествието.

Христо ДИМИТРОВ