Съдът отряза иск за 80 бона на осъден на доживотен затвор

85

Осъден на доживотен затвор за участие във въоръжен грабеж, при който от касата на старозагорското дружество „Пещострой“ през 2009 година бяха задигнати 2 млн. лв. в брой и златни накити, беше „порязан“ от съда по иска си за 80 000 лева срещу прокуратурата на Република България.

Прекарващият вече 9 години зад решетките Пламен Йовчев-Ухото е подал до сега над дузина искове по различни поводи, като в един от случаите успя да си извоюва в храната му да няма свинско и храни със свинско месо. Причината за странното на пръв поглед щение е, че в зандана Ухото се отказал от православието и прегърнал мюсюлманското вероизповедание.

В поредната си среща с Темида Йовчев настоява, че в резултат на непремерените и осъдителни действия на магистратите (включително многократни откази от възобновяване на следствието за грабежа) заболял от остеохондроза (мъчителни болки в прешлените на гръбначния стълб) и настоява да бъде възмезден с 80 000 лв. за преживените страдания.

В хода на съдебното следствие става ясно, че затворникът е получил първите симптоми още преди 9 години, а заключението на медицинската експертиза е, че отказите за възобновяване на следствието нямат никакво отношение към болките в гърба. По тази и още ред други, изброени в над 10 страници причини Окръжен съд – Стара Загора, е отхвърлил паричните претенции на Ухото, но той има възможност да обжалва отказа и пред Апелативния съд в Пловдив, което със сигурност ще бъде сторено.

По всички дела 46-годишният доживотник се явява сам, пак сам подготвя и исковете си до всички възможни инстанции, коментират запознати с житието му зад решетките.

При грабежа, за който е осъден, от касата на „Пещострой“ в центъра на Стара Загора бяха задигнати 763 000 евро, 330 лева, 42 000 $ и семейни бижута, които впоследствие бяха намерени в пластмасов бидон, заровен в района на връх Бузлуджа.

До шифъра на сейфа Пламен Йовчев и ортаците му Милен Божидаров (осъден на 16.5 години затвор) и Тодор Кормев (18.5 години затвор) се добрали след нечовешки изтезания над главния счетоводител на фирмата Каля Петрова във вилата й, намираща се в село Малка Верея. За доживотната присъда на Ухото допринесе и фактът, че грабежът е бил извършен броени дни, след като е бил освободен срещу парична гаранция от ареста. Там той е бил оставен по обвинение за взривяване на баничарница на центъра на родния си Казанлък през нощта на 11 март 2007 г. По това дело е бил осъден на 10 години затвор, но обжалвал присъдата си.

„Очакваме нови и нови искове от Йовчев, това за него е нещо като „хоби“, а и по този начин си уплътнява времето, тъй като на практика нищо друго не прави“, коментираха надзирателите на Старозагорския затвор. По думите им срещу скромни възнаграждения Ухото пишел исковете и на други затворници, в килията си държал всевъзможна юридическа литература и следял последните законови изменения.

Христо ХРИСТОВ