Съдът отказа споразумение на хванат с 14 тона менте алкохол

105

Условна двугодишна присъда при 4-годишен отлагателен срок пробва да си осигури задържан на 5 юли м.г. с близо 14 000 л менте алкохол, рязан тютюн за лула и 4 000 кутии цигари без бандерол старозагорец.

По цени на съдебната система пиячката, открита в гараж на улица „Георги Апостолов“ 12, струва 43 900 лв., а цигарите с марка „Карелия“ и „Капитал“ плюс 60-те килограма тютюн са оценени на 38 848 лв.

Алкохолът и тютюневите изделия са принадлежали на непознатия до миналото лято на криминалистите 38-годишен Милен Желев, който попаднал в полезрението на БОП и „Икономическа полиция“ след получен оперативен сигнал за нелегално снабдяване на кръчмите в региона.

Задържането е станало на центъра на село Богомилово, в автомобила му „Фолксваген“ били намерени контрабандните папироси и 20 туби, пълни с неидентифицирана алкохолна напитка.

Първоначално Желев бе задържан за 72 часа, но впоследствие съдът реши да чака обвинителния акт в условията на домашен арест.

Проектът за споразумение е бил отказан от съда като противоречащо на закона. Отказът е аргументиран в определението с: „От една страна престъплението е квалифицирано като такова, чийто предмет е в големи размери, но това обстоятелство не е намерило своето словесно отражение при описване на съставомерните му елементи.

От друга страна, наказанието, определено на подсъдимия, е в минимален размер, въпреки че в случая става въпрос за престъпление, чийто предмет многократно надвишава големите размери – неговата равностойност е 82 385.15 лв. и се равнява на около 161 минимални работни заплати за страната“. Делото е прекратено и материалите за върнати обратно на прокуратурата.

Христо ХРИСТОВ