Съдът остави на свобода радикализирания ученик

51
Сийка Милева, говорител на Специализираната прокуратура, снимка: БГНЕС

Такъв обем от взривни вещества не е намиран и в Европа, посочиха от Специализираната прокуратура

16-годишният ученик, обвинен за подготовка на терористичен акт в Пловдив, остава на свобода под надзора на Детска педагогическа стая. Това реши Апелативният специализиран наказатален съд, предаде Правен свят.

Прокуратурата настояваше момчето да бъде в изолирана среда. Според държавното обвинение продължава да има реална опасност за сигурността на голям брой български граждани. „Непроменено е мнението на прокуратурата, че в настоящия казус се касае за дете, жертва на радикализация и за една огромна човешка трагедия. От друга страна стоят сигурността и интересите на българското общество. Намерените взривни вещества и устройство, по обем и брой, са несъпоставими с нито един друг казус от новата история на България“, заяви прокурор Сийка Милева преди съдебното заседание. Тя подчерта, че това не е било известно на никого, дори и на родителите на детето. При претърсванията е намерена информация, която показва, че младежът е подготвял терористичен акт.

Прокурорката подчерта, че родителите са помогнали на разследващите за случая, като отбеляза обаче, че първоначалната информация, че детето им има общо с „Ислямска държава“ не е дошла от тях, а от друг човек. „Помощта на родителите е огромна. Но информацията, първоначално придобита, е за радикализация и тя не е подадена от тях“, категорична е прокурор Милева, цитирана от БГНЕС.

Милева обяви, че прокуратурата разполага с доказателства – видеоклипове, които момчето е изпращало на вербовчика как приготвя взривни вещества за бомби. „Такъв обем от взривни вещества не е намиран и в Европа“, каза говорителката.