Съдът: Изборът на шефа на КЕВР е противоконституционен

168
Станислав Тодоров

Изборът на Станислав Тодоров за шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е незаконен, съобщи Конституционният съд.

„Днес, 21.07.2022 г., Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело ╒ 4/2022 г., с което обяви за противоконституционно Решение на Народното събрание от 9 февруари 2022 г. за избиране на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (oбн., ДВ, бр. 13/ 2022 г.)“. Това става ясно от съобщение, публикувано на страницата на Конституционния съд (КС).

Решението е прието с 9 гласа. Съдия Соня Янкулова е подписала решението с особено мнение, става ясно от съобщението на КС.

Припомняме, че на 9 февруари Народното събрание избра Станислав Тодоров за председател на КЕВР. Номинацията му бе издигната от парламентарната група „Продължаваме Промяната“ и бе подкрепена със 128 гласа „за“, 13 бяха „против“, без въздържали се.

Искането до Конституционния съд беше отправено от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Според народните представители „процедурата по избора на председател на КЕВР е започнала при действието на едни материални предпоставки за изискванията, на които трябва да отговаря кандидатът за председател на КЕВР, а е завършила при други“.

Депутатите припомнят, че преди началото на процедурата за избор на председател на КЕВР на 18 януари т.г. е внесен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, като едно от предложенията е за преуреждане на въпроса за стаж в енергетиката. На 27 януари т.г., след изтичане на срока за номинации, е приет Законът за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Според ГЕРБ-СДС избраният за председател на КЕВР не отговаря на изискванията в закона към момента на номинирането му за длъжността, както и след промяната закона. .

В становището, изпратено от Тодоров до Конституционния съд пък бе посочено, че искането на ГЕРБ-СДС е „изцяло неоснователно“, тъй като „то изцяло съответства на принципите, заложени в Конституцията“ и на Правилника за организацията и дейността на НС.

Решението на КС днес провокира скандал в парламента.

От ГЕРБ-СДС поискаха незабавно изслушване на министъра на енергетиката в оставка. Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова настоя мнозинството по най-бързия начин да внесе проект на решение за смяна на „противоконституционния председател“.

„Решението на съда означава, че всички решения на КЕВР в този състав могат да бъдат оспорени от всяка заинтересована страна, което означава колапс за българската енергетика“, посочи Атанасова. И допълни: „Със силата на мнозинството, ако трябва опозицията ще помогне, да поканим веднага министъра на енергетиката за търсене на изход от ситуацията. В последните дни на това 47-мо НС да внесете процедура по избор на нов председател на КЕВР, за да продължи комисията да работи“, настоя тя пред управляващите. По думите й ни очакват тежки месеци за българската енергетика и трябва да се вземат адекватни решения.

Колегата й Жечо Станков обясни, че с незаконното избиране на председателя на КЕВР ще настъпят големи щети за държавата, защото всяко едно решение на регулатора е обвързано с огромни средства.

В материала е използвана информация от dariknews и БГНЕС