Съдии ходили на лов в имот на Миню Стайков. ВАС: Не са знаели, че е негов

54

Единият от тях е работил по дело, свързано с бизнесмена, но това било преди 5 години

Двама съдии от Върховния административен съд (ВАС) – Николай Гунчев и Светослав Славов, са ловували в стопанство, собственост на обвинения в няколко престъпления бизнесмен Миню Стайков, докато той е в ареста. Освен това, преди време единият от магистратите е работил по дело, свързано със собственика на винпром „Карнобат“, съобщи в. „24 часа“.

Ловът се е състоял през декември миналата година в дивечовъдното стопанство „Кабата“ край Бургас и имената им са вписани в официален документ на Министерството на земеделието, храните и горите. Фирмата на Стайков „Топаз мел“ взе на концесия стопанството още през 2009 година.

По този повод днес от ВАС излязоха с позиция, от която става ясно, че не е установено нищо нередно в действията на съдиите, както и че не може да се говори за конфликт на интереси по делото, свързано с бизнесмена. Ето какво се казва в становището, цитирано от dir.bg:

„Съдиите от ВАС Светослав Славов и Николай Гунчев са участвали в законно организиран лов, проведен по Закона за лова и опазване на дивеча, като са представили необходимите разрешителни за притежание и употреба на ловно оръжие. В груповия лов са участвали лица без връзка с двамата съдии и които те не са познавали.

Всеки ловец, член на Ловно-рибарския съюз, с редовен ловен билет и със съответното разрешително за оръжие, има право да ловува на територията на цялата страна и не е длъжен да знае кой е концесионерът на обекта.

Посоченото в материала първоинстанционно административно дело ╒ 4268/2013 година е образувано през 2013 година, като решението е взето от тричленния състав с пълно единодушие и по него няма особено мнение. С това решение първоинстанционният съд е потвърдил решението на Комисията за защита на конкуренцията. Страните по административното дело не са упражнили правото си на жалба срещу това решение и същото е влязло в сила. Касае се за производство, развило се пред ВАС преди повече от 5 години.

Съдиите от ВАС решават на свой доклад по над 200 дела годишно (в това число Светослав Славов и Николай Гунчев), отделно се произнасят по докладите на колегите си в петчленни, седемчленни, смесени състави, както и по секретни дела.

Участието на двамата магистрати в проведения по законовите правила групов лов няма отношение към правораздавателната им дейност“.

Делото е по жалба на Федерацията на гръцките производители на дестилирани напитки срещу „Сис Индъстрийс“ – фирма на Стайков. Спорът в съда приключва в нейна полза. Адвокат на „Сис Индъстрийс“ по това дело е Светослав Коев, а един от съдиите е Станислав Славов, с когото заедно са ловували в стопанството на алкохолния бос, уточнява вестникът.

Съдия Николай Гунчев пък беше кандидат за член на Висшия съдебен съвет през 2017 г., но не беше избран от колегите си. Той беше и в ръководството на Съюза на съдиите.