Съдебната сага за директорския пост в РИМ – Стара Загора, продължава

161
Регионалният исторически музей (РИМ) - Стара Загора

Бившият директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора Ангел Динев ще обжалва решението на Районния съд в града. Това обяви пред медията ни самият Динев.

Припомняме, че в свое решение на 9 май Районен съд – Стара Загора, отхвърли исканията на бившия директор за възстановяването му на работа и за заплащане на обезщетение в размер на 5 500 (пет хиляди и петстотин) лева за периода от 23.08.2018 г. до 31.01.2019. След първото му уволнение през 2015 г. със свое решение от края на юли 2018 г. ВКС върна Динев на поста директор на РИМ. Последва ново уволнение, като този път в мотивите бе посочен член чл. 328, ал. 1, т. 5 от КТ – поради липса на качества за ефективно изпълнение на работата, което той обжалва. „Не приемам решението на Районния съд и ще отнеса жалбата си до следващата инстанция. Претендирам за обезщетения за този период от месец август 2018 г. до януари 2019 г., когато изтича 5-годишният ми мандат. Убеден, че няма нормален човек, който да приеме мотивите на второто ми уволнение, аз не съм встъпил и една минута в длъжност, след като първо бях възстановен от върховна съдебна инстанция, а после повторно освободен. Как тогава се твърди, че нямам нужните качества? Затова претендирам за обезщетение“, обясни Ангел Динев.

От своя страна вр. изп. длъжността директор Петър Калчев коментира пред медията ни, че договорът на бившия директор е изтекъл и той не може да претендира за възстановяване. „Има тълкувателно решение на ВКС, в което се казва, че всеки, който е на срочен договор, не може да бъде възстановяван на заеманата от него позиция. Самият адвокат на Ангел Динев потвърди, че те нямат подобни претенции“, заяви Петър Калчев.

Живко ИВАНОВ