Съветници от БСП – Стара Загора, отново настояха за безплатни детски градини и ясли

288

Но пък същевременно искат и реализирането на редица инфраструктурни проекти

„В тазгодишния бюджет трябва да са приоритет дейности, свързани с децата и семействата, както и подкрепата за общинското здравеопазване. Последователно отстояваме през годините тази наша позиция за активна общинска политика за старозагорските родители и за насърчаваща раждаемост.“ Това заяви председателят на групата съветници на „БСП за България“ в местния парламент проф. Иван Върляков във връзка с внесените предложения за бюджета, цитиран от пресцентъра на Областната структура на партията.

Според групата съветници на левицата в инвестиционната програма на общината за 2021 г., освен средства за цялостната инфраструктура, е необходимо като приоритет да се заложат финанси за подобряване на базата на детските ясли, градини, училища и за разширяване на базата за отдих на децата. Съветници от БСП предлагат и пет конкретни мерки, основната от която е лансираното отдавна от тях предложение за безплатни детски ясли и градини в общинските детски заведения, като частта, плащана досега от родителите, да се покрие от общинския бюджет. Останалите социални предложения са свързани с реализиране на инициативата „Baby Box“, касаеща предоставяне на всяко новородено дете в общината на комплект бебешки дрешки и тоалетни принадлежности, необходими в грижите през първите месеци от раждането му; ремонт на дворовете на общински училища, детски градини и ясли и оборудването им с подходящи съоръжения за спорт, игра и отдих; ремонт на общинската база за отдих на децата – почивна станция „Стара Загора“ в местността Каваците – гр. Созопол, и лагер за ученически отдих в местността Паниците – община Карлово; прехвърляне от държавата на собствеността на детския лагер на Старозагорските минерални бани и проектиране на почивна база за децата.

Групата съветници от БСП предлагат още да се планират средства в бюджета за нормално функциониране на общинските здравни заведения, диспансери и общопрактикуващите лекари, към които ежедневно се обръщат стотици жители от Старозагорско за помощ. „Пандемията показа на цялото общество тежките проблеми в българското здравеопазване, с които се сблъскаха много граждани. В търсенето на решения държавата прехвърли на общините немалко отговорности, без да ги обезпечи с достатъчно материални, финансови и др. ресурси“, мотивира предложението на БСП председателят в община Стара Загора Валентина Бонева. Тя и колегите й съветници предлагат с бюджетни средства да се реализира ремонтът на базата на общинските лечебни заведения и диспансери, както и средства за дооборудването им със съвременна апаратура, съобразно спецификата им.

(СН)