Съветниците от ДПС се обявиха против стимулирането на образованата раждаемост

311

С 44 гласа „за“ и 3 „против“ Общински съвет Стара Загора днес прие на първо четене Правилник за отпускане на еднократна финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на община Стара Загора. Точката от дневния ред на заседанието предизвика сериозен дебат.

Предложението бе получило подкрепата на всички постоянни комисии в местния парламент с изключение на тази по социална политика. Срещу предложението в този му вид се обявиха представителите на ДПС Тунджай Йозтюрк и Юсни Ибрям. Двамата заявиха категоричната си позиция, че текстовете в документа имат дискриминационен характер, визирайки това, че от мярката за стимулиране на раждаемостта ще се възползват лица над 18-годишна възраст, които имат завършено минимум средно образование. Юсни Ибрям предупреди, че ако те бъдат приети, това ще провокира редица съдебни дела срещу Общината. От групата на БСП настояха да бъде сформирана специална комисия, която да разгледа и прецизира текстовете. В отговор председателят на Общинския съвет Мария Динева подчерта, че в рамките на Председателския съвет е постигнато съгласие още през следващата седмица да стартират задълбочените разговори и анализи. „Смятам, че няма нужда от обособяването на отделна комисия. Разполагаме с около 40-50 дни до следващото заседание на Общинския съвет, в което време всеки един може да прави своите предложения“, обясни Динева.

Неудовлетворение от предложените текстове в зала изрази и общинският съветник Янко Янков (МК „Истината за Стара Загора“), според който правилникът е подготвен „на крак“ и в него има много неясноти. „С възраженията се цели създаването на напрежение“, заяви в отговор юристът Стефан Анков (ГЕРБ).

Вносителите на Правилника за стимулиране на раждаемостта Антон Андонов (ВМРО) и Диян Димитров (ГЕРБ) изразиха мнение, че проектът е разработен достатъчно подробно, но на свой ред увериха, че между първото и второто четене могат да бъдат правени предложения. „Целта е през месец март да гласуваме нещо смислено“, посочи Антон Андонов.

Предложението ще бъде разгледано отново в края на месец март, когато ще се състои редовното заседание на Общински съвет Стара Загора.

Живко ИВАНОВ