Съветник от БСП предлага транспортна артерия през бившия завод „Берое“

225
Бившeто шосе покрай знаковия в миналото завод "Берое" в момента е заето от частна фирма

Отваряне на втора транспортна артерия в посока „изток-запад“ през територията на бившия завод „Берое“ до „Калояновско шосе“ ще обсъждат старозагорските старейшини в четвъртък.

Приетият през 2009 г. Общ устройствен план, в който е включена транспортната артерия, не влиза в действие заради непроведена отчуждителна процедура. Съгласно него Южната индустриална зона трябва да има налице две удобни транспортни артерии, извеждащи трафика в посока „изток-запад“.

Предложението е внесено от общинския съветник инж. Кольо Димов от Местна коалиция „БСП лява България – за Стара Загора“. То касае аварийно реализиране на транспортна схема, част от Общия устройствен план на Стара Загора от 2009 г. и свързването на ул. „Калояновско шосе“ през територията на бившия завод „Берое“ с кръстовището на ул. „Отец Паисий“ и „Бяло море“. Предлаганото решение, според вносителя, ще облекчи общия транспортен поток и ще съкрати пътя на автобусите от Автогарата за селата, западно от града, като те вече няма да преминават по бул. „Славянски“, а покрай ЖП гарата, по ул. „Х. Д. Асенов“, ул. „Бяло море“, покрай магазин „Лидл“ и през отворения пробив през територията на бившия завод „Берое“ до наскоро създаденото т.нар. временно кръгово кръстовище до „Новотехпром“. „Това е повече от необходимо в настоящия момент във връзка с усложнената обстановка на движение на МПС и започналите ремонти по благоустрояване в града и разширението на надлеза по бул. „Св. Патриарх Евтимий“, се казва в мотивите на вносителя. „Включих думата „аварийно“, защото такъв беше Съветът от специалисти в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тъй като е авариен случай, част от средствата, необходими за отчуждаването на тези имоти, за да се отвори пътят, ще бъдат поети от държавата, от фонд „Бедствия и аварии“, коментира за медията ни инж. Димов. Въпреки че още през 2009 г. Община Стара Загора е инициирала План за регулация с цел да продължи ул. „Отец Паисий“ в южна посока и въпреки издадената заповед No РД-25-2658/20.11.2009 г. на кмета на община Стара Загора за одобряване на ПУП-План за регулация, по неизяснени причини отчуждителна процедура за отваряне на улицата не е проведена.

Собственик на част от нея в момента е фирма „Джей Ар Инвест“ АД – гр. София, която предоставя част от въпросната улица за ползване на фирма „КОТА 17“ ЕООД. Това е в противоречие със Закона за устройство на територията, тъй като липсата на отчуждителна процедура от страна на Общината не може да бъде основание за каквито и да е инвестиционни намерения, смята инж. Кольо Димов.

Ако Общинският съвет приеме предложението на предстоящата сесия, Общината ще трябва да проведе аварийно отчуждителна процедура за неправомерното владеене на част от улицата в кв.7 „Индустриален“ и необходимите действия за отваряне на движението между кръстовището на ул. „Отец Паисий“ и ул. „Бяло море“ и кръстовището на ул. „Калояновско шосе“ с ул. „Анастасия Тошева“. Съгласно ОУП имотът трябва да стане публична общинска собственост, което ще отнеме от 3 месеца от 1 година, колкото трае една отчуждителна процедура, определи вносителят. Но по думите му отварянето на този проход ще даде възможност Южната индустриална зона да има налице две удобни транспортни артерии, извеждащи трафика в посока „изток-запад“.

Стела АЛЕКСИЕВА