Събор за древното познание и сила на българите ще се проведе в Казанлък

739

От 12 – 15 април в Казанлък ще се проведе форум и събор за древното познание и силата на българите.

Събитието се провежда за пети пореден път след успешни издания на форума в Шумен и Велики Преслав. Тази година домакин ще бъде столицата на траките – Казанлък.

Идеята за провеждането му около сакралния древен град Севтополис е на известния писател и изследовател Христо Буковски и на създателя на форума и водещ на езотеричното предаване „Последни Дни“ Асен Асенов. Предстоящият форум е продължение на инициативата за съхранение и разпространение на българския дух и култура, възникнала като поредица от тв предавания, семинари, събори, беседи и пътешествия.

Организатори са фондация „Виделей“, сдружение „България – Дух и Култура“, фондация „Духовен център Слънце“, сдружение „Геум“.

Събитието е с вход свободен и ще се проведе в два етапа, съобщиха организаторите. Първият е лекционна част: беседи и представяне на автори, който ще се състои в Дома на културата „Арсенал“. Участниците ще чуят беседи от ерудирани писатели, учени, изследователи и езотерици. Ще има изложение и представяне на авторски книги, изложба на картини, произведения на изкуството и уникални енергийни съоръжения, представяни за първи път в България.

Вторият етап, който ще започва след 18:00 ч., ще се провежда на брега на яз. „Копринка“. Той включва три вечери с музикално-фолклорна програма, беседи под звездите, самодейни изяви, замесване и изпичане на специален жив хляб по зодии с вода от 11 манастира, построени върху древни светилища, тракийски ритуал, плаващи огньове във водата на язовира и др.

Край брега на язовира сутрин ще се провеждат дихателни и енергийни упражнения и паневритмия. Всеки един от гостите на събитието може да вземе участие в тези практики.

Сред поканените лектори са проф. Валерия Фол, проф. Диана Гергова, проф. Добрин Добрев, проф. Веселин Панайотов, проф. Христо Смоленов, доц. Веселина Вачкова, академици към Чувашкия университет Христо и Галя Маджарови, психолози, писатели, изследователи и др.

Сред гостите ще бъде и Уста Дарин – възпитаник на Тревненската художествена школа и Художествената академия „Николай Павлович“ със специалност „Дърворезба – художествена обработка на дървото“. Той е единственият титулуван „уста“ (първомайстор) в България, продължител на род с традиции в строителството, създател на високо енергийни инструменти и произведения на изкуството.

(СН)