Съборът на русофилите край яз. „Копринка“ ще се състои въпреки арестите

394
Участниците в брифинга

Организаторите са подготвили богата програма за 14 септември

Тази събота, 14 септември, край язовир „Копринка“ за 16-и път ще се проведе националният събор на приятелите на Русия. Ежегодното събитие, което събира десетки хиляди, тази година обаче е белязано от арестите на председателя на НД „Русофили“ Николай Малинов и един от секретарите на движението Юрий Борисов и повдигнатото обвинение за шпионаж срещу Малинов.

Лидерът на областната структура на неправителствената организация Ирина Минева изрази притеснението си от създалата се ситуация. По време на брифинг, даден час преди да стане известно, че срещу Николай Малинов е повдигнато обвинение за шпионаж, Ирина Минева коментира, че голямата популярност на събора и инициативите на организацията очевидно не са се харесали на определи хора в държавата. „Мен ме безпокои и не ми харесва случващото се. Николай Малинов преди години каза, че русофил преди всичко означава българофил. Вчера бе заявено, че е работил срещу държавата си, но аз лично подобно нещо не мога да допусна“, категорична бе Минева. Тя припомни, че в последните години интересът към изучаването на руски език от български ученици се увеличава. Сериозен ръст, по думите й, има и в броя на учениците, които избират Руската федерация за място, където да продължат образованието си. „Започнахме с едва 50 деца, а в момента над 500 български ученици получават своето висше образование в Русия и това е за сметка на бюджета на руската държава“, подчерта председателят на областната организация на НД „Русофили“. Тя цитира публикация на проф. Светлана Шаренкова във вестник „Русия днес“, в която се коментира позицията на българското МВнР по повод изложбата в Руския информационен център на 9 септември и ролята на съветската армия. В материала си Шаренкова поставя въпроса „докога българският министър-председател ще търпи своите министри и техните екипи да саботират неговата политика“.

На срещата с представители на медиите Ирина Минева, секретарят на организацията Елена Ангелова и Антонио Дайчовски акцентираха основно върху предстоящия 16-и събор на приятелите на Русия край яз. „Копринка“.

Организаторите от движение „Русофили“ са подготвили богата културна програма, чието начало ще бъде поставено още на 13 септември с провеждането на заключителния етап от националния тур на фестивала „Пусть всегда будет солнце“. В него участие взимат деца от страната, които се занимават с песенно творчество. Победителите от конкурса ще могат да се изявят със свое изпълнение в деня на фестивала.

На 14 септември програмата на събора започва с поклонение на връх Шипка, след което участниците ще се отправят към Казанлък, за да положат венци и цветя пред паметника на ген. Скобелев. Монументът бе изграден с финансовата помощ и усилията на НД „Русофили“, припомни Ирина Минева. Концерт на лауреатите на националния фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце“ и конкурс за детска рисунка бележат събитията до 13:00 часа, когато е официалното откриване на събора. „Подготвили сме богата палитра от участници за следобедните часове в лицето на Христо Кидиков, група „Грамофон“, народната певица Ана Мария, народен оркестър „Плам“, старозагорския певец Борислав Недев, Светослав Стойчев, Красимир Аврамов и др.“, разкри Антонио Дайчовски, който уточни, че също ще участва със свое изпълнение.

„Хората идват на този събор с удоволствие. Това е форум, на който се събират приятели. Надявам се, че на него ще се почувства този българо-руски дух“, подчерта Ирина Минева. На събитието се очакват и представители от Русия.

Живко ИВАНОВ