Сцена за 5 млн. лв. отваря врати край павелбанско село

463
Между пейките в амфитеатъра са засадени хиляди разноцветни рози

Амфитеатрална лятна сцена за над 400 зрители, в чието изграждане са инвестирани около 5 млн. лв., ще заработи в края на тази седмица край павелбанското село Скобелево, където е разположен уникалният етнографски парк „Дамасцена“.

Новият летен театър е във формата на кошница за рози, между каменните пейки за зрителите за засадени хиляди уханни цветя. Официалното откриване ще стане късно вечерта на 21 юни с голям концерт на певицата Мариана Попова и участието на хора при Държавна опера – Стара Загора.

По думите на мениджъра на комплекса Атанас Радев очакванията са инвестицията да бъде върната за период от 5 – 6 години при около 50 000 туристи годишно. За целта вече се готви репертоар за 2020 година, като акцентът ще бъде върху свързани с националната ни идентичност произведения на изкуството.

Мениджърът на комплекса Атанас Радев с дъщерята на собственика Стоян Стоянов – Станислава

Идеята за специално място, където гостите да се запознават отблизо с древността, се родила, преди още по поръчка на собственика на комплекса Стоян Стоянов скулпторът Тамер Халил да извае от бронз фигурите на писателя Алеко Константинов и героя му бай Ганьо, които посрещат от входа туристите. Впоследствие се появила бронзовата фигура на тракийката Беренике, смятана за втора съпруга на владетеля Севт III, чиято конна скулптура бе поставена по-късно недалеч от красавицата. Появата й стъпва на версията, че откритата от археолога д-р Георги Китов бронзова глава на владетеля край могилата Голямата Косматка е била фрагмент от скулптура, изобразяваща владетеля, яхнал кон и предвождащ армията си в победна битка.

Близо 150 са засадените тук през последните няколко години сортове рози, които цъфтят през различните сезони на годината. Сред тях има както класическите LiLi Marlene и Harry Wheatcroft, така и специално селектираната за английската кралица в Белгия през 1964 г. Yellow queen Еlizabeth, а най-претенциозните могат да помиришат аромата на прасковената Versilia. В съседство с комплекса са 450-те декари градини с Роза дамасцена, от която тази година са били добити средно по 350 – 400 кг/дка.

Христо ХРИСТОВ