Сухата зима плаши зърнопроизводителите в Старозагорско

65

Ситуацията наподобява 2007 г., когато се стигна до компрометиране на площи

Едва 35 литра дъжд са паднали в Старозагорско от началото на годината до сега, не скри притеснението си пред медията ни председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Цветан Берберов. Отминаващият зимен сезон безспорно е един от най-топлите и сухи в последните години. Тенденцията за засушаване от края на 2018 г. продължи и в началото на новата година, с което ситуацията пред земеделските производители изглежда притеснителна. Причината е липсата на влагозапасяване в еднометровия почвен слой. Точно за това сигнализира и Цветан Берберов.

„Падналите 35 литра дъжд са изключително ниско количество. Зимата в България по характеристики е топла, мека, но и влажна, а тази година станахме свидетели на много сух период през януари и февруари“, коментира Берберов. Председателят на една от браншовите организации в земеделския сектор все пак подчерта, че работата на полето винаги е съпътствана от притеснения и никога дадена стопанска година не е преминавала с идеални климатични особености. Сухата зима обаче идва след период със сравнително малко количество валежи в края на 2018 г. Именно това доведе до ненавременно поникване на есенните посеви, чието състояние в момента допълнително се утежнява. „Честно казано няма да имаме тези резултати от добива на пшеница, които получихме примерно през 2017 г. Културите се стресираха от неблагоприятните условия и видимо изостават в развитието си. Полетата в момента са проблемни“, обобщи Цветан Берберов.

Тревога за зърнопроизводителите в Старозагорско буди и фактът, че количеството влага в почвите в началото на месец март е на критично ниво. Оказва се обаче, че подобно е състоянието и в други части на страната, информира Берберов. „Във Видинско хората са изключително обезпокоени. Там вече имат разораване на полета с рапица и пшеница. Подобна е ситуацията и в Генерал Тошево и Добруджа. Това е притеснително. Ситуацията много наподобява 2007 г., когато имахме една от най-сухите години и се стигна до компрометиране на площи“, припомни председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Надеждите на стопаните са, че подобно на миналата пролет балансът ще бъде възстановен с по-голямо количество валежи в следващите месеци. В тази посока синоптиците вече вещаят дъждовен фронт в края на март. Подобен бе сценарият и през 2018 г., когато серия от валежи в страната доведоха до забавяне на сеитбата с пролетници. Подобно развитие през настоящата година не е изключено, коментират земеделските производители от Старозагорско. Още в края на февруари техниката в региона е по полето и стопаните подготвят площите за предстоящата сеитба. „Колегите, които се организираха по-добре дори вече сеят, за да използват и малкото останала влага от последните дъждове. Температурата е благоприятна дори в началото на март. Синоптиците вещаят ново разваляне на времето в края на месеца и може да се повтори ситуацията от миналата година, когато се забавихме точно в края на март. Сумарните валежи за региона по време на вегетацията на растенията са около 380 – 390 литра. За миналата година два пъти тези количества паднаха в периода март – юли, което спомогна на пролетниците, но ни забави в други направления“, припомни Цветан Берберов.

Живко ИВАНОВ