Сутрешен протест плаши със затваряне на пътя към Рудник 3 и ТЕЦ 3

1105
Тази седмица ще започне кърпежът на най-големите пропадания на важния за Рудник 3 и ТЕЦ 3 третокласен път

Работата на мините и топлоцентралата няма да бъде блокирана. Тази седмица със собствени средства ОПУ – Стара Загора, започва изкърпване на дупките и пропаданията. Министър Нанков търси спешно средства за ремонта на тежкия участък на на пътя между Обручище и Медникарово, увери зам.-председателят на НС

От 27 март сдружение „Бъдеще за Обручище“ се готви да блокира стратегически за комплекс „Марица изток“ път край с. Обручище, по който се извозват работниците до Рудник 3 и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3“ и който е основна пътна артерия за четири гълъбовски села. Причината е изключително лошото състояние на отсечката Обручище – Медникарово – Искрица – Мъдрец, която е третокласен път от Републиканската пътна мрежа и не е ремонтиран над 30 години. Понастоящем той е осеян с дупки и мрежови пукнатини. На места липсва въобще асфалт, има и пропадания.

Според депозираното заявление на сдружението „Бъдеще за Обручище“ от вторник негови представители ще започнат системна блокада на пътя от 6:15 до 7:15 часа, като всеки следващ ден тя ще се увеличава с 15 минути, докато не се реши проблемът с пътя.

„Третокласният път 5504 Обручище – Медникарово – Искрица – Мъдрец действително е в лошо експлоатационно състояние. Основен ремонт там не е правен от 30 години. През последните години нещата се влошиха изключително, тъй като по този път минава основният трафик на тежкотоварни МПС-та над 12 тона, които возят материал за сероочистките на ТЕЦ 3. В програмата на Областно пътно управление (ОПУ) – Стара Загора, той е заложен и предложен за основен ремонт. Предполагам, че това ще се случи. Ние имаме пълна готовност, ако бъде осигурено финансиране, веднага да бъде възложено на строители и в кратки срокове основният ремонт да започне. Разговори за осигуряване на финансиране са водени в МРРБ и АПИ. Старозагорският депутат и зам.-председател на НС Емил Христов е много активен в тази посока и лично аз разчитам на неговата помощ за осигуряване на финансиране“, заяви пред медията ни директорът на ОПУ – Стара Загора, Илия Златев.

Директорът на ОПУ Илия Златев и зам.-председателят на НС Емил Христов работят в синхрон за осигуряване на пари от МРРБ за ремонт на пътя

На свой ред народният представител Емил Христов съобщи, че за последно е разговарял с министъра на МРРБ Николай Нанков днес и от него е получил уверението, че до дни ще стане ясно дали спешно ще бъдат осигурени средства за основен ремонт на най-инфарктния участък между Обручище и Медникарово. „Благодаря на синдикатите, които ме информираха за проблема и на министър Нанков за бързата му реакция. Надявам се, че ще бъде направено всичко възможно работата на мините и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3″ да продължи нормално“, коментира зам.-председателят на НС.

На свой ред Илия Златев увери, че докато се чака решението на институциите за осигуряване на средства за основен ремонт, ОПУ, в рамките на тези средства, с които разполага за текущ ремонт на Републиканската пътна мрежа в Стара Загора и Нова Загора, ще започне тази седмица веднага след спирането на валежите изкърпването на пътя – в участъците, където има най-големи пропадания, деформации и дупки, за да бъде осигурено, все пак, някакво нормално експлоатационно състояние.

Що се отнася до планираната блокада на сдружение „Бъдеще за Обручище“, тя вероятно няма да се състои, тъй като в петък от ОПУ – Стара Загора, са им изпратили уведомление за отказ, в съответствие със законодателните разпоредби. За направения отказ е уведомена и ОД на МВР – Стара Загора, в чиито правомощия е опазването на обществения ред.

Йовка НИКОЛОВА