Стягат първото издание на „Шипка фест“ в три поредни уикенда

88

Първото издание на националния „Шипка фест. Дни на изкуствата и занаятите“ ще се проведе във възрожденското градче в трите поредни уикенда от 18 май до 2 юни, съобщи за медията ни председателят на местното НЧ „Светлина – 1861“ Татяна Косекова. Той включва демонстрация на автентични занаяти – представяне на техники от ковачеството, месене на хляб, свиркарство, дърворезба, тъкачество, гайтанджийство, плъстене, българска бродерия, калоферска дантела, ритуал розоварене, сапунджийство, металопластика и др. Музикалната програма на 24-ти и 25-и е с пребогата палитра от автентичен фолклор до етно фюжън, съобщават организаторите.

Предвидено е фестивално издание на образователната игра „Да открием богатство“ и представяне на проект „Изграждане на общност“ с цел превръщане на градчето в модерно туристическо, културно и информационно селище. Събитието е по проект, който читалището изпълнява в партньорство с фондация „Отворен интелект“ по програма „Еразъм+“ на ЕС. Работилниците за занаяти, които са загрявката за фестивала, се организират по друг проект към фонд „Култура“.

„Отдавна се върти идеята да се направи малко по-мащабно събитие, където реално да дадем място за изява на занаятчиите да си покажат майсторлъка и техните умения да достигнат до хората, които се интересуват“, коментира Косекова. Събитието е организирано от НЧ „Светлина – 1861“ и Етнографски музей „Чирпанлиева къща“. В организацията се включват и доброволци от Шипка.

Алекс СТОЕВА