Студенти от Арабския свят могат отново да учат в Тракийския университет

205
Част от участниците в дискусията в Тракийски университет - Стара Загора Крими

По инициатива на АБВ в старозагорската Алма матер се състоя среща с арабски дипломати по темата

Председателят на АБВ Румен Петков и съветникът на партията по арабските въпроси Анастас Терзобалиев организираха среща на академичното ръководство на Тракийски университет – Стара Загора, с арабски дипломати от Сирия и Мароко, съобщиха вчера от пресцентъра на партията.

Сирийската страна бе представена от Хабиб Ибрахим – пълномощен министър в София, а за Кралство Мароко бе Монсиф Шеркауи Жауад – пълномощен министър на кралството в София.

По време на събитието бяха дискутирани въпроси, свързани с приема на нови студенти за следващата академична година, и възможностите в учебното заведение да бъдат обучавани чуждестранни студенти от Сирия, Мароко и Ливан. Старозагорските домакини посочиха, че Тракийският университет предлага съвременно обучение на английски език по множество бакалавърски, магистърски и докторски програми. В отговор представителите на арабските страни изразиха интерес и уведомиха ръководството на университета, че с оглед възстановяването на традициите в културния и образователен обмен между България и Арабския свят предстои да бъдат насрочени официални визити на Румен Петков в Сирия и Кралство Мароко. В хода на дискусията Петков се ангажира пред ръководството на учебното заведение и присъстващите дипломати да съдейства за провеждането на съвместна среща с Красимир Вълчев – министър на образованието на България, за да представят на неговото внимание въпроси от общ интерес. По този начин започналият вече диалог би могъл да прерасне в устойчива инициатива за задълбочаване на сътрудничеството в областта на образованието, науката и културата, където ПП АБВ се очертава като лидер в България и мост между Европа и Арабския свят, допълват от пресцентъра на партията.

Медията ни припомня, че преди десетилетия във Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина, който понастоящем е в структурата на Тракийския университет, са се обучавали стотици арабски студенти, основно от Либия и Сирия. След прекъсване на дипломатическите отношения в зората на демокрацията в България беше спрян и приемът на студенти от Арабския свят.

(СН)