Стотици се поклониха пред мощите на свети Йоан Рилски

101
Мощите, пристигнали от Троянския манастир с игумена, Величкия епископ Сионий, бяха посрещнати от митрополитите Киприан и Антоний пред Катедралния храм "Свети Николай"

Стотици миряни от Старозагорска област се наредиха на опашка, за да се поклонят и целунат мощите на покровителя на България, свети Йоан Рилски Чудотворец, които пристигнаха в Града на липите в навечерието на големия православен празник Възвръщане честните мощи на преп. Йоан Рилски Чудотворец и св. безсребреници Козма и Дамян. Костицата от ръката на светеца се съхранява в Троянския манастир, тя бе донесена в специално ковчеже от игумена, Величкия епископ Сионий, посрещнат от свещеническия клир на Старозагорската митрополия начело с владиката Киприан и родения тук Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

Сред чакащите на дългата опашка пред мощите на светеца беше и тригодишната Младена с мама и баба

Редом с тях застанаха командирът на Втора Тунджанска бригада – бригаден генерал Стоян Шопов, областният управител Гергана Микова и зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.

Опашка от чакащи за кръстен знак се изви в Катедралния храм „Свети Николай Чудотворец“, множеството стриктно спазваше изискванията за дистанция и повечето бяха с предпазни маски заради коронавирусната пандемия.

На 1 юли мощите ще отпътуват за харманлийския храм с патрон Рилския чудотворец, където митрополит Киприан ще отслужи Светата Божествена златоустова литургия. Според възрастни старозагорци мощите на светеца за пръв път идват в Града на липите.

Христо ХРИСТОВ