Стотици поздравиха виртуално завръщаща се в Стара Загора прима

87
В Стара Загора подготвят сцената на Античния форум, където на 1 юли ще бъде концертът по повод 95-годишнината от създаването на най-старата извънстолична опера. В кръгчето е Веселина Кацарова с предпазна маска от летището в Цюрих, преди да полети към България на 26 юни

Стотици меломани поздравиха в социалните мрежи мецосопрано No 1 в света Веселина Кацарова, която съобщи от летището в Цюрих, че най-после след дълъг престой заради коронавирус-пандемията се завръща в България.

„Днес към София, Българи, не мога да повярвам“, възкликна примата, която на 1 юли от сцената в Античния форум на родната си Стара Загора ще вземе участие в концерт по повод 95-годишнината от създаването на най-старата извънстолична опера.

Кацарова, която от няколко години е и артдиректор на Старозагорската опера, ще изпее една от коронните си арии: на принцеса де Буйон от операта на Франческо Чилеа „Адриана Лекуврьор“.

Пандемията завари Кацарова в Германия, където на 28 март от сцената на Хесенската държавна опера във Висбаден трябваше да направи своя дългоочакван дебют като Азучена в премиерния спектакъл на „Трубадур“ от Джузепе Верди.

Заради наложените ограничения тя се завърна от Швейцария в дома си, където според едно от последните си интервюта в Инстаграм е направила цялостна преоценка на професионалния и житейски си път. В интервюто от 11 юни пред Димитър Сотиров тя споделя, че принудителното бездействие буквално я убивало, в тези седмици и месеци тя разбрала, че не може без пеенето, без концертите, без срещите с публиката и любимите хора.

„Щастлива съм, че се завръщам, щастлива съм, че отново ще бъда на сцената в любимия си град!“, коментира тя в отговор на стотиците пожелания от феновете си.

В Стара Загора на 18 юли тя ще посрещне и юбилейната си 55-годишнина.

Христо ДИМИТРОВ