Стотици меломани от Стара Загора и света поздравиха юбилярката Анна Томова-Синтова

257
Портрет на Анна Томова-Синтова като доня Ана през 1977 година от операта "Дон Жуан" на Моцарт (в средата) от инсталацията "100 женски гласа" на Мартина Сток, подредена в момента в Залцбург и посветена на 100-те певици, изявявали се на най-престижния в света оперен фестивал през периода 1920 - 2020 година

Стотици меломани от Стара Загора и цял свят отправиха сърдечни поздрави в социалните мрежи към отбелязващата 80-годишнината си в Залцбург, но родена в Стара Загора оперна прима Анна Томова-Синтова под запис на разговор с нея по Байерн радио класик и подбрани арии в нейно изпълнение. Предаването с продължителност от близо час е излъчено от изключително авторитетната за музикалната общественост медия ден преди празника на родената на 22 септември 1941 г. в Града на липите певица с международна слава. Сред отправилите специален поздрав е и кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който припомня, че Синтова е сред първите притекли се на помощ със свои благотворителни изяви за възстановяване на опожарената навръх 5 октомври 1991 година сграда на оперния театър. Специални поздрави изпрати и директорът на трупата Огнян Драганов, който написа: „Този ден е още един хубав повод да изкажем топли думи на гордост с Вас и Вашите успехи, постигнати и признати, изстрадани и извоювани! В същото време сме изпълнени с признателност за непрестанната Ви и жива връзка с Родината и със Стара Загора, с развитието на операта тук, с обучението на млади таланти! Нека лъчезарната Ви усмивка и топлото Ви човешко присъствие бъдат все така Вашите отличителни знаци в живота! Зареждайте извора на духовността в себе си с положителната енергия на познанието, на пътешествия, впечатления и неповторими мигове!… Благодарим от сърце, че нашата близка връзка продължава и в тези трудни за човечеството времена. Благодарим за всяка поднесена емоционално и с разбиране оценка, за щедрата подкрепа и толкова мило и сърдечно изречени послания. Мечтаем за нашата отложена среща и я очакваме с нетърпение, за да празнуваме живота!“.

Юбилярката не се е връщала от две години в България заради коронавирусната пандемия, заради ограниченията тя не успя да проведе планирания за това лято майсторски клас за оперни певци в Стара Загора, но пък с помощта на новите технологии предаде своя опит на изпълнителите от Софийска опера, които подготвят премиера на любимата й „Ариадна на Наксос“, отбеляза дъщеря й Силвана Синтов.

Празника си Анна Томова-Синтова посрещна с внуците си Мария и Антони, които вървят по нейния път: Мария учи пеене в консерваторията на австрийския град Грац, а Антони е втора година студент по пиано в консерватория в Мюнхен.

Премиерата на „Ариадна на Наксос“ от Рихард Щраус е на 26 ноември, режисьор на постановката е Вера Немирова, а зад диригентския пулт ще бъде маестро Евън-Алексис Крист, американец с гръцки корени.

Петър ХРИСТОВ