Стилна церемония беляза финала на седмата „Златна липа“

97
Председателят на международното жури Илиян Джевелеков връчи голямата награда на фестивала за филма "Ага" на режисьора и съсценариста Милко Лазаров

„Събития като този фест извисяват духовно Стара Загора повече от магистралите, категоричен е създателят на „Ага“ Милко Лазаров

„Събития като „Златната липа“ извисяват духовно жителите на Стара Загора повече отколкото това правят магистралите!“, с тези лаконични думи благодари за наградата от седмото издание на Международния фестивал за съвременно европейско кино режисьорът на „Ага“ Милко Лазаров, който получи приза от председателя на журито Илиян Джевелеков по време на стилна церемония в залата на Операта в сряда вечерта.

Това е поредната награда за сагата, разказваща една простичка човешка история в условията на близката до Полярния кръг република Саха, по позната като Якутия.

96-минутната лента е заснета за по-малко от два месеца при минусовите температури от оператора Калоян Божилов по сценария на Лазаров и Симеон Венциславов. В главните роли на Нанук (считан от инуитите за повелител на лова) и Седна (инуитската богиня на морското дъно) участват заслужилият актьор на република Саха Михаил Апросимов (69 г.) и натуршчицата Феодосия Иванова.

Ролята на появяващата се на самия финал на филма тяхна дъщеря Ага е поверена на Галина Тихонова, която има епизодични появи в киното, но това не пречи на фестивала за арктически филми м.г. в Чукотка „Ага“ да бъде предпочетен за големия приз „Златен гарван“.

Продуцентът на „Ага“ Веселка Кирякова ще трябва да отлети за далечна Якутия, където живее и работи носителят на приза за мъжка роля Михаил Апросимов

Очаквано наградата за най-добро изпълнение на мъжка роля отиде при Михаил Апросимов (Нанук), тя бе връчена от руската актриса и член на международното жури Анна Попова и ще бъде отнесена в далечна Якутия от съпродуцента на „Ага“ Веселка Кирякова.

Изпълнителният директор на „Златната липа“ Магдалена Ралчева ще пътува за Исландия, за да връчи приза за най-добра режисура на Бенедикт Ерлингсон за филма „Жена на война“, а отличието си за женска роля в същия филм Халидора Геирхартсдотир ще посрещне на свой терен режисьора Костадин Бонев („Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“), за да получи плакета си.

Директорът на „Златната липа“ Магдалена Ралчева ще отнесе наградата за Бенедикт Ерлингсон в Исландия

Бившият председател на СЕМ Мария Стефанова пък ще зарадва създателя на унгарския „Залез“ Ласло Немеш с превърналия се в традиция приз от името на Съюза на българските филмови дейци, плакетът връчи роденият в Иран, но работещ в Канада Али Джаберансари.

Създателят на документалния „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“ Костадин Бонев получи плакета за Халидора Геирхартсдотир за ролята й в „Жена на война“

„Поздравявам всички киномани от Стара Загора за това, че вече седем години са домакини на този бутиков фестивал, който дава възможност да бъдат гледани уникални филмови заглавия от най-новото време. Пазете го, дано да няма от какво!“, пожела на изпроводяк Костадин Бонев, а Магдалена Ралчева обеща все така да „върви срещу течението“ и да умножава броя както на заглавията (над 300 до сега в седемте издания), така и на зрителите, които надхвърлиха 100 000.

По думите й часът и мястото на следващото, осмо издание на „Златната липа“ са известни – през юни 2020 г. в Стара Загора!

Христо ХРИСТОВ