Стартира изграждането на инфраструктурата на Индустриална зона „Загоре“

406

Старозагорската зона ще има изключителен успех, убедена съм в това, заяви изп. директор на НКИЗ Антоанета Барес

С водосвет и молитва за успех започна днес церемонията за полагане на символичната първа копка за изграждане на техническата инфраструктура на Индустриална зона „Загоре“, която ще превърне Стара Загора отново в икономически център.

Акционерите в „Индустриална зона „Загоре“ АД – Община Стара Загора и държавното дружество „Национална компания индустриални зони“ (НКИЗ), са категорични, че това ще бъде първата индустриална зона от модерен европейски тип, която ще отговаря на високите изисквания на инвеститорите – с изградена инфраструктура и комуникации.

Фирмата, спечелила обществената поръчка за изпълнител на техническата инфраструктура, е старозагорската „Пътно строителна компания ЕС БИ ЕС“ АД, която е изпълнила десетки качествени инфраструктурни проекти в Стара Загора и страната, а срокът за изпълнение е 270 календарни дни.

Първоначално техническа инфраструктура ще бъде изградена на 115 дка, разделени на 11 имота – с размери от 4 до 11 дка, като всеки един от тях може да се разделя или да бъде обединяван спрямо конкретните предпочитания на съответния инвеститор. И до всеки един парцел ще има ток, вода, газ и интернет.

Понастоящем в страната се изграждат 12 индустриални зони, но предимството на старозагорската е комуникативността на терена, предоставен от Общината, в съседство на който се пресичат три транспортни коридора, има линии на градския транспорт. Освен това Община Стара Загора работи активно за облекчаване на бизнеса откъм административна тежест и провежда стабилна финансова политика, която гарантира спокойствие за инвеститорите.

„Само десет месеца след влизането на държавата с апортна вноска днес започваме строителството на Индустриална зона „Загоре“. Гордост за мен е, че вече имаме и първия инвеститор – местна просперираща фирма“, обяви по време на церемонията изпълнителният директор на „Индустриална зона „Загоре“ АД Радослав Танев.

Изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ Антоанета Барес съобщи пред медиите, че заявка за инвестиции в Индустриална зона „Загоре“ към момента са направили и двама западни инвеститори. „Колегите свършиха много работа, за толкова кратък период успяха да приготвят всички устройствени процедури, за да може да се реализира този прекрасен проект. Зоната ще бъде с изключителен успех, аз съм уверена в това, защото се влагат много труд и сърце в работата и да не забравяме подкрепата на държавата и общината“, подчерта Антоанета Барес.

Официалното полагане на първата копка бе извършено от зам.-кмета инж. Янчо Калоянов, Радослав Танев, Антоанета Барес и инж. Диана Любомирова, изпълнителен директор на фирмата-изпълнител на проекта ЕС БИ ЕС. Гости на събитието бяха още зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, народните представители Борис Кърчев и Радостин Танев, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, общински съветници, кметът Живко Тодоров (мандат 2015-2019), зам.-кметовете Йордан Николов и Красимира Чахова, гл. арх. на общината Виктория Грозева, секретарят на администрацията Делян Иванов, представители на местни и държавни институции, както и на бизнеса в Стара Загора.

(СН)