Стартира дарителска кампания за изграждане на монумент „Интеркосмос България – 1300“

215
Проектът за монумент "Интеркосмос България - 1300"

Тя е под надслов: Да помогнем спътник „Интеркосмос България – 1300“ да кацне в центъра на Вселената!

Тази година се навършиха 40 години от изстрелване на спътници „Интеркосмос България – 1300“. По този повод в Стара Загора се проведе тържествена вечер, на която беше представен проект, иницииран от Граждански клуб ЛИПА, в партньорство с Институт за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките, Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ и с подкрепата на Община Стара Загора, за изграждане на монумент с копието на спътника „Интеркосмос България – 1300“ като символ на космическата слава на Стара Загора. Проектът е разработен от екип, ръководен от архитектите Пламена и Цветелина Гогошеви, внучки на проф. Митко Гогошев – ръководител на базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на БАН в Стара Загора, която изигра решаваща роля за реализирането на програмата „Интеркосмос България –  1300“. За изграждането на монумента инициаторите разчитат на материални и финансови дарения от фирми и граждани от Стара Загора, страната и чужбина, които да станат съпричастни към увековечаването на най-значимото българско научно постижение в областта на космическите изследвания.

Една от първите организации, която подкрепи дарителската кампания, посветена на изграждане на монумент „Интеркосмос България – 1300“ бе Търговско-промишлена палата – Стара Загора.

Всеки желаещ може да се включи в дарителската кампания от линк: https://www.platformata.bg/bg/kauzi/1399:intercosmos/details/campaign.html

За тези, които не разбират или са забравили каква е връзката на проекта с центъра на Вселената, инициаторите обясняват: Стара Загора, с решение на Общинския си съвет от 2018 г., прие „Стара Загора – център на Вселената“ за един от туристическите слогани на града.

(СН)

Визуализация на видеоклипа в YouTube „Стара Загора – център на Вселената“