Стартира благоустрояването на Руския пазар в Стара Загора

100

„Пространството на т.нар. Руски пазар имаше нужда от обновяване. Радвам се, че в рамките на този мандат ще успеем да завършим и този важен за града проект“, заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров, минути преди да бъде направена символичната първа копка за пълна реконструкция на търговската територия. Пазарът от дълги години има окаян и овехтял вид, с покритие от метална конструкция и ламарина, със самоделни покрития от картони и подръчни материали за защита на търговците от слънце, дъжд и вятър. Преди стартирането на проекта съществен проблем са били множеството частни терени и различни собственици, припомни кметът.

„Проектът „Нова визия и благоустрояване на територията на „Руски пазар“ и разширение на ул. „Капитан Петко Войвода“, град Стара Загора“ предвижда изграждане на покрит пазар с минимум 115 търговски щанда. Той ще бъде с разгъната застроена площ от близо 2400 кв. м, с иновативна визия, енергоефективни материали, модерна вентилация и климатизация. Предвидената търговска площ е с възможност за обособяване на зони с различна тематичност на предлаганите стоки и изделия“, обясни ръководителят на проекта Делян Иванов. Той разясни още, че е предвидено прилежащото площадно пространство да бъде с обособени зони за релакс, състоящи се от пейки, перголи, фонтани, водни ефекти, художествени елементи, осветителни тела. Предвиждат се богато озеленени площи с дървесни видове, храстова растителност и цветни партери, всичко, което може да превърне тази част на града във вторичен градски център. Ще бъде изграден и паркинг, който ще бъде свързан със северната част на търговския комплекс.

Проектирана е четирилентова улица „Кап. Петко войвода“ с тротоари, в обхват от кръговото кръстовище при бул. „Цар Симеон Велики“ до пресечката с ул. „Христо Ботев“, където ще бъде изградено ново кръгово кръстовище.

Общата стойност на проекта е 7 018 135 лева, като финансирането от „Фонд за устойчиви градове“ е 6 млн. лева. Продължителността на изпълнение е 18 месеца.

Събитието днес започна с водосвет, а гости бяха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, зам.-кметовете инж. Янчо Калоянов, Иванка Сотирова, Милена Желева, Красимира Чахова, гл. архитект Виктория Грозева, зам.-областният управител Петя Чакърова, Крум Здравков, представител на фирмата-изпълнител „Вал-ком“ ЕООД, общински съветници и др.

Заради предстоящото благоустрояване на пазара от началото на септември търговските обекти бяха пребазирани в района на бившето обръщало в кв. „Казански“ (на 25 метра южно от традиционното местоположение).

(СН)