Старозагорско училище посреща 130-годишнината си с написана от бивши и настоящи учители история

97

С написана от бивши и настоящи преподаватели история посреща 130-годишнината от създаването си старозагорското СОУ „Васил Левски“, което е наследник на някогашната Първа прогимназия в Града на липите „Николаки Стоилов“. Основен автор и инициатор за написването на 72-страничната книга е дългогодишна учителка по история, която издирила назад във времето любопитни подробности за Никола Алтънков и Георги Бенев, които са предложили да бъде създадено ново школо в опожарения през Руско-турската освободителна война град, което да се именува прогимназия.

Авторите на школската история са издирили архивни фотоси от деня на полагането на основния камък и от първите читалищни дейци в Града на липите, сред които е и Николаки Стоилов

За целта чорбаджи Николаки Стоилов дарил парцел и двуетажна сграда на същото място, където през 1931 година отваря врати ново училище, построено със средства от бюджета на някогашната дирекция за подпомагане на пострадалите от чирпанското земетресение ДИПОЗЕ и специалния дарителски фонд от 470 златни наполеона. Заветът на дарителя гласял: „Да направиш добро и да не търсиш за него отплата!“.

Основният камък бил положен на 13 март 1930 г. в присъствието на управата на града, цялото духовенство, гражданство и училищно настоятелство, разказват страниците на тогавашния вестник „Дума“. В основите била вградена метална капсула с обръщения към бъдните потомци и подписите на общинското ръководство.

Проектът бил дело на тогавашния главен архитект Желязко Рашев, търгът за градежа бил спечелен от предприемача Христо Караиванов. Покрай името на дарителя е избрана и датата 6 ноември (Никулден) за патронен празник, въпреки че от 1964 година школото е прекръстено на Апостола на свободата.

От 1932 година всички ученици имали задължителна униформа, като шапките били сини с тъмночервени околожки.

Днес тук се обучават 850 деца, сред тях е и пристигналият преди 3 години от Холандия, без да знае и думичка български Родрик Вермюе, който бързо преодолял езиковата бариера и дори бил сред кандидатите за млад кмет на Стара Загора, разказва директорът на СОУ „Васил Левски“ Лина Борисова.

Христо ХРИСТОВ