Старозагорско село с 60 души се сдоби с параклис, освети го владика

413

Старозагорското село Борово, което има едва 60 постоянни жители, се сдоби с параклис след продължили близо три години усилия за набирането на необходимите средства и предоставянето на 800 кв. м общинска земя за градежа, съобщи кметският наместник Янка Дончева. Проектът за параклиса е дарение от арх. Иван Иванов, който проектира храмове от над 3 десетилетия. Сградата е от типа на еднокорабните базилики с камбанария, на която са поставени две камбани с дарствени надписи. Средствата за строителството и изписването на храма, посветен на Свето Възнесение Господне, дошли от местните арендатори на земята, братята Георги и Васил Марини. Лошото време преди седмици, когато трябвало да бъде извършено освещаването, отложило тайнството, на 2 юли това извърши Старозагорският митрополит Киприан в съслужение със свещеници от епархията. За миряните и придошлите гости църковното настоятелство беше приготвило три казана курбан.

Сведения за селото Борово (с някогашното име Чараджии) има от далечната 1770 година, първоначално къщите били разположени в местността Юрта, но след стихиен пожар хората се пренесли на днешното място, където имало три турски чифлика. Запазено е името на първия вдигнал дом на новото място – Иван Денев. Новото име на селото е било дадено с указ на княз Фердинанд от 1907 година. Близо 500 души са живели някога в Борово, 15 са жертвите за България през войните. Броят на загиналите по фронтовете на три войни бил установен преди 7 години, тогава била поставена и новата мемориална плоча с имената им.

Въпреки малкия брой постоянни жители местното читалище с патрон свети Патриарх Евтимий не е затворило вратите си, имат си библиотека с близо 1000 тома книги, дейност развива и местна фолклорна група, разказа председателят на читалищното настоятелство Иван Рахнев.

Христо ХРИСТОВ