Старозагорско вече има свой представител в Парламентарната комисия но енергетика

771
Новоизбраният член на Комисията по енергетика Радостин Танев

Анахронизмът Старозагорска област да няма свой представител в Комисията по енергетика в Народното събрание най-после е коригиран. На 31 май народният представител от Стара Загора Радостин Танев е бил избран за член на Комисията по енергетика и освободен от Комисията по транспорт. Същия ден в НС са били извършени и други промени в съставите на постоянните парламентарни комисии.

На територията на Старозагорска област се намира комплекс „Марица изток“, който произвежда над 40% от ел. енергията на България и гарантира сигурността на енергийната ни система, но необяснимо защо досега в енергийната комисия нямаше нито един представител от Старозагорски избирателен район. Изключително странен е и фактът, че бившият министър на икономиката и енергетиката от правителството на Орешарски – Драгомир Стойнев, който също е депутат от Старозагорски избирателен район (и водач на листата на БСП), не намери място в Комисията по енергетика. Но пък в нея са включени няколко свързани с ядрената енергетика депутати, което определяше доминантната роля на т.нар. ядрено лоби и оставаше комплекс „Марица изток“ без свой застъпник.

Новоизбраният член на комисията Радостин Танев е икономист по образование и на него оттук нататък ще се възлага надеждата за решаване на проблемите на комплекс „Марица изток“, които са от компетенциите на НС.

Йовка НИКОЛОВА