Старозагорски ученици участваха в открит урок по конституция и родолюбие

57

Ученици от старозагорски училища участваха във вторник в открит урок по конституция, който се проведе в зала „П. Р. Славейков“ на Община Стара Загора. Събитието бе част от националната инициатива на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. На 16 април – датата на приемането на Търновската конституция преди 140 години, уроци бяха проведени във всички големи градове на страната. Тяхната цел бе запознаване на младите хора на България с историческите факти, съпътстващи работата на Учредителното събрание и изготвянето на първия български основен закон.

В Стара Загора организатор на ученическия форум бяха местният обществен посредник Надежда Чакърова-Николова и нейният сътрудник Георги Туртуриков. Зам.-областните управители Петя Чакърова, Красимир Червилов и Димитър Драчев, началникът на отдел „Държавен архив“ в Стара Загора Галентин Караславов, председателят на Комисията по култура в Общинския съвет Милена Желева, представители на Младежкия общински съвет, на Детския парламент, младият кмет, младият омбудсман и десетки ученици от училища от града и региона заедно с техните преподаватели присъстваха на събитието.

С поздрав към всички тях се обърна председателят на Общинския съвет – юристът Таньо Брайков. Той напомни колко важна дата в новата българска история е 16 април и честити на юристите професионалния им празник.

Участниците в открития урок

Интересна мултимедийна презентация, разкриваща историята на създаването на Търновската конституция, направи Георги Туртуриков. Участниците в срещата научиха любопитни и малко известни на широката общественост факти около свикването на Учредителното събрание във Велико Търново, разискванията и приемането на самата конституция. Бяха показани архивни снимки и документи, съхраняващи паметта за „бащите“ на първата българска конституция и за тяхното дело. Младите хора бяха изненадани от факта, че част от народните представители в Учредителното събрание са били избрани от народа пряко, след гласуване с бобени зърна. Така в далечната 1879 г. неграмотните българи са изразили своя вот. Друг любопитен, но малко известен факт е, че специални гости на събранието са били Колю Фичето и Васил Друмев. А също така и че звънецът, който е известил началото на събранието, е от 15 век и днес се съхранява в Историческия музей във Велико Търново.

След увлекателната лекция учениците имаха възможност да задават въпроси и да дискутират темата за основните права и свободи на гражданите, които стоят в основата на всяка съвременна демократична конституция.

(СН)