Старозагорски природозащитници спасиха колония прилепи

84

Крилатите бозайници са били намерени на тераса в жилищна кооперация

Eкип на „Зелени Балкани“ в Стара Загора спаси колония от 46 прилепа след подаден сигнал на Горещия телефон. Крилатите бозайници, които са от защитен вид, са били изнесени от тераса на жилищна кооперация в старозагорския квартал „Железник“.

При прегледа им е станало ясно, че 44 от тях са от вида ръждив вечерник, един е от вида средиземноморско прилепче и един – от вида малко кафяво прилепче. Прилепите са били настанени за една вечер в старозагорския Спасителен център за диви животни, след което са пренесени в Деветашката пещера. Пренасянето им е станало след преглед от ветеринарните лекари на Центъра и съгласуване с екоинспекциите в Стара Загора и Плевен.

Деветашката пещера е естествено местообитание на прилепите. Като бозайници, хранещи се предимно с нощно летящи насекоми, те играят важна роля в поддържането на равновесието в природата. Едно-единствено малко кафяво прилепче, тежащо около 3 грама, може да изяде 1200 комара за един час, а за 1 нощ изяжда средно 3000 насекоми.

Дългогодишни наблюдения показват, че при присъствие на повече прилепи на дадено място насекомите значително намаляват. За съжаление популациите на много видове прилепи рязко намаляват своята численост през последните десетилетия в резултат на неоправдания човешки страх и преследването им от страна на хората.

Петър ХРИСТОВ