Старозагорски предприятия спират работа заради скъпия ток на свободния пазар

757
. Завод "Металик" е едно от трите предприятия, които утре ще спрат напълно работа, ако цената на тока на борсата остане необичайно висока

Поради трикратно по-високата цена на електроенергията на Българската независима енергийна борса днес три предприятия от системата на „Холдинг Металик“ в Стара Загора работят с 50% от капацитета си. Това са машиностроителният завод „Металик“ АД – Стара Загора, леярското предприятие „Чугунолеене“ – Първомай, и „Енергоремонт – Гълъбово“ АД – Гълъбово. В тях са спрени всички енергоемки машини и агрегати.

„Цената на електроенергията, която предприятията купуват от свободния пазар днес е 195.40 лв. за мегават/час. Това е над три пъти повече от прогнозираните от КЕВР цени на тока на борсата в рамките на 50 – 70 лв. за мегават.

Предните два дни цената на борсовия ток отново беше над 100 лева за мегават, което също е непосилно висока цена.

Имаме съмнения, че тези скокове на тока се предизвикват спекулативно от играчи на борсата с цел незаконно облагодетелстване на гърба на българските промишлени предприятия“, коментираха от „Холдинг Металик“.

Ако утре, 4 юли, цената на тока отново е необичайно висока, тези три предприятия ще спрат работа напълно, категорични са от холдинга.

(СН)