Старозагорски патоанатом аутопсира намерени по Ропотамо делфини

606
Д-р Кирил Димитров, ветеринарен патоанатом, преподавател в Тракийски университет- Стара Загора

Според д-р Кирил Димитров нямало категорични доказателства, че смъртта на бозайниците е в резултат на войната в Украйна

Няма категорични данни откритите преди седмици в устието на река Ропотамо делфини да са станали жертва на военните действия в Украйна, съобщи д-р Кирил Димитров, от Тракийски университет – Стара Загора, под чието ръководство е била направена аутопсията на 4 делфина.

По думите му е бил събран интердисциплинарен екип със специалисти от катедрата по Обща и клинична патология при Ветеринарно-медицинския институт на ТрУ, от „Зелени балкани“ и МОСВ. За съжаление доставените тела са били в стадий на силно разлагане, което затруднило много изследването на слуховите апарати. Другите външни белези, говорещи за евентуално попадане на мини или торпеда пък съвпадали със случаи на изгаряне при изхвърляне на сушата. Само при един от делфините е установена следа от попадане в рибарски мрежи.

По данни на д-р Димитров от началото на годината имало 100 случая на изхвърлени по българското черноморско крайбрежие трупове на китоподобни, наблюдавало се засилена популация, което пък води до липса на достатъчно храна и евентуално противоборство между отделните индивиди.

Все още е рано за краен доклад, тепърва взетите хистологични проби ще трябва да бъдат изпратени в чуждестранна лаборатория за допълнителни изследвания за евентуално инфекциозно заболяване. Ветеринарният патоанатом признава, че все още този род изследвания са нови за България, той се надява да бъдат осигурени допълнителни финансови средства както за екипите така и за оборудване на лабораторията.

На 16 юни е била проведена видеоконферентна връзка с представителите на ACCOBAMS /Международната организация за опазване на китоподобните в Черно море, Средиземно море и принадлежащата атлантическа зона/, участие е взел и експерт от Украйна. Обменени са били досегашните резултати и са коментирани възможности за по-нататъшно сътрудничество.

„Следя внимателно за подобни случаи, които се коментират в социалните мрежи, прави впечатления изявите на отделни специалисти, които свързват смъртта на делфини с военните действия, но поне засега няма данни за пряка зависимост. На практика това са първите 4 делфина, които са ни докарали за аутопсия. Имаме и още 2 трупчета, които са били открити в контейнер за смет в бургаския квартал „Сарафово“ с изрязани вътрешности. За тях можем с категоричност да кажем че са попаднали в рибарски мрежи и е последвала непозволена интервенция най-вероятно с търговска цел“, заяви още д-р Кирил Димитров, който е преподавател в старозагорския Тракийски университет.

Христо ХРИСТОВ